Zasjedala Županijska skupština; župan Dekanić naknadu za prehranu daje u korist Centra za rehabilitaciju “Mala Terezija”

Foto: Đuro Karalić

Vijećnici Županijske skupštine Vukovarsko-srijemske županije raspravljali su danas na sjednici u Vinkovcima o niz tema među kojima i o izvršenju proračuna županije za prvih šest mjeseci ove godine, kao i o radu župana Damira Dekanića u istom razdoblju.

„Zadovoljan sam realizacijom proračuna u prvih šest mjeseci ove godine. U prihodovnom dijelu se kreće oko 75 milijuna eura, a u rashodovnom oko 65 milijuna eura, što je značajan pomak u odnosu na prethodna razdoblja. Time nam se otvara razvojna mogućnost završetka projekata koji su u završnoj fazi, a traju već duže vrijeme. Nažalost, realizacije idu sporo zbog niza okolnosti koje se događaju na terenu, ovisno o kojem je projektu riječ“, rekao je župan Damir Dekanić dodavši kako je dio infrastrukturnih projekata nastradao u olujnom nevremenu koje je u srpnju zadesilo dijelove županije pa su bili potrebni dodatni radovi, a samim time i neplanirana sredstva.

Vijećnici su prihvatili i prijedlog odluke o nagrada županije koje će se dodijeliti zaslužnima u povodu Dana Vukovarsko-srijemske županije koji se obilježava 11. studenog. Počast Županije dobit će Dražen Švagelj, nagrade za životno djelo pripast će Stjepanu Bogutovcu i Ivanu Balašu, za svoj rad Nagradom Županije nagrađeni će biti Dražen Živić, Biljana Krnjaić, Zvonimir Liščić te vinkovački Konjički klub „Satir“ dok će Poveljom Županije biti nagrađeni Udruga veterana 5. gardijske brigade „Sokolovi“, Josip Kordić, Damir Sušac, Petar Šimić, Branko Puhek, Vinkovački plivački klub, DVD Otok i KUD „Tomislav“ Županja.

Zadnja točka dnevnog reda bila je vezana uz odluku o naknadi za podmirivanje troškova prehrane župana i njegovih zamjenika. „Moram napomenuti kako nije riječ o mom zahtjevu za naknadu za prehranu, nego postupanju sukladno uputi Ministarstva pravosuđa koja svoje izvorište ima u tumačenju Povjerenstva o tumačenju sukobu interesa, a u kojem stoji da svi dužnosnici (župani, gradonačelnici, načelnici i njihovi zamjenici) imaju u okviru svoje plaće pravo naknade za topli obrok, s tim da je preporuka kako takvu odluku treba donijeti predstavničko tijelo. Sama točka je možda malo nespretno formulirana pa je izazvala veliku pozornost javnosti, ali jučer sam rekao kako ću se u svakom slučaju odreći naknade nakon donošenja odluke“, istaknuo je župan dodavši kako će svoju naknadu za topli obrok svaki mjesec donirati Centru za rehabilitaciju „Mala Terezija“ Vinkovci, a pozvao je i one koji su na društvenim mrežama iznijeli taj problem da učine isto, odnosno da doniraju svoju vijećničku naknadu za one sjednice na kojima nisu sudjelovali ili sukladno minutaži provedenoj na sjednicama Skupštine.

Sjednica je završena aktualnim satom te pozivom vijećnika i vijećnica na obilježavanje Dana Vukovarsko-srijemske županije koji će se održati u petak, 10. studenog u Iloku.