Započinje provedba jednog od najvećih projekta u Vukovarsko-srijemskoj županiji

Foto: VVK

VINKOVCI, U provedbu kreće jedan od najvećih infrastrukturnih projekta u Vukovarsko-srijemskoj županiji službenog naziva “Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracija Vinkovci, Otok, Ivankovo i Cerna”, a u sklopu kojega će Vinkovci, Ivankovo, Cerna, Otok, Privlaka i Andrijaševci u sljedećih nekoliko godina imati veću priključenost stanovništva na mrežu odvodnje.

Projekt je vrijedan 384 milijuna kuna od kojih će se 70,76% financirati iz potpore EU-a, a preostali će se dio od 29,24% sufinancirati nacionalnim sredstvima. Potpisivanje ugovora o početku provedbe projekta upriličit će se danas poslijepodne u Vinkovcima.

Riječ je o vrlo značajnom projektu jer će se u ovim naseljima rekonstruirati postojeća mreža, završiti izgradnja nove mreže, a vinkovački uređaj za pročišćavanje otpadnih voda “Jošine” bit će podignut na III. stupanj pročišćavanja. Domaćinstva koja nisu priključena na mrežu priključke će dobiti besplatno, uz prethodno priključenje na vodu sukladno čl. 212. Zakona o vodama, poručuju iz Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije (VVK), koji je nositelj cijeloga posla.

Uređaji Otok, Ivankovo i Cerna, koji sada rade samo mehaničko pročišćavanje, imat će i biološko pročišćavanje. Vinkovački uređaj sada ima mehaničko i biološko pročišćavanje, a u trećoj fazi uređaj će uklanjati i dušik i fosfor iz otpadne vode čime će se stupanj zaštite okoliša u gradu dići na još višu razinu odnosno Vinkovci će se naći među onim urbanim sredinama koje zadovoljavaju visoke ekološke standarde očuvanja okoliša.

Sva naselja dobit će novu mrežu odvodnje ili će se postojeća rekonstruirati što će povećati stupanj priključenosti stanovništva na mrežu i doprinijeti racionalnijem korištenju vodnih resursa, skupljanje i obrada otpadnih voda unaprijedit će se i na taj način zaštititi vode na našem području te doprinijeti zaštiti okoliša, pojašnjavaju iz VVK.

Uz to, rekonstruirat će se i dio cesta te će tako samo u Vinkovcima biti rekonstruirano 52 kilometra cesta. Valja nadodati kako će u konačnici dio sredstava koji moraju namiriti jedince lokalne samouprave platiti sami građani te je u prosincu prošle godine Gradsko vijeće Vinkovaca i donijelo odluku o uvođenju naknade za razvoj u iznosu od 2 kn / m3 isporučene vode za sve kategorije potrošača. Iz te naknade financirat će se vinkovačko sudjelovanje u projektu, a slično su postupili i ostali gradovi i općine.