Započinje projekt obnove vukovarskog vodotornja

VUKOVAR, U gradskoj vijećnici predstavljen je projekt obnove vukovarskog vodotornja kojim bi se ova reprezentativna građevina zaštitila od daljeg propadanja, konzervirala i tako zadržala postojeći izgled ali i otvorila za širu javnost. Projekt nosi naziv „Vukovarski vodotoranj – simbol hrvatskog zajedništva“, a njegova realizacija bi trebala započeti u ljeto ove godine. Prema prezentiranom projektu, kojega je predstavio Goran Rako, u podnožju bi se napravio memorijalni park sa parkiralištem, javnim toaletom, dječjim igralištem te ugostiteljskim lokalom. Previđeno je i mjesto gdje će trajno biti upisana imena svih donatora kao uspomena i potvrda zajedništva. Ulaz u Vodotoranj bio bi smješten na starom ulazu koji vodi do vanjskog panoramskog dizala usmjerenom prema Dunavu kojim se dolazi do mjesta gdje je nekada bio lonac za vodu gdje će biti smještena memorijalna soba kroz koju će nas voditi krivudava staza, rupe od projektila ostaju netaknute, no od sobe će ih dijeliti staklena stijena koja će posjetitelje štititi od mogućih vremenskih nepogoda. U sobi će biti postavljen veliki ekran na kojem će se prikazivati originalne snimke iz 1991. godine. Iz memorijalne sobe staza se nastavlja penjati prema vidikovcu na vrhu Vodotornja gdje se također nalazi i tribina koja vodi prema samom vrhu na kojem se nalazi stijeg. U podnožju samog Vodotornja trajno će biti upisana imena svih donatora kao uspomena i potvrda zajedništva. Bitno je istaknuti da će se rekonstrukcija raditi samo tamo gdje je potrebno statički zaliječiti objekt iz sigurnosnih razloga

„Na ovaj način želimo ispričati priču o hrvatskom zajedništvu, prkosu iz Domovinskog rata, kada je upravo Vodotoranj sa stijegom koji se vijorio na vrhu iz dana u dan odolijevao silnim pogotcima granata i napadu neprijateljskih snaga, a njegove rane i dan danas su vidljive“, rekao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

Kazao je i kako je projekt samoodrživ te da će u njemu biti osigurano 15-ak novih radnih mjesta. Pozvao je i građane Hrvatske i dijaspore da se uključe u obnovu vodotornja što je, kako je rekao, od općeg interesa za cijelu Domovinu. Iznos projekta procijenjen je na oko 20 milijuna kuna, a ukoliko se potrebna sredstva ne osiguraju kroz donacije biti će namaknuta iz gradskoga proračuna kao i proračuna Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovara.

Građani koji se žele uključiti u obnovu vodotornja sredstva mogu donirati na račun:

IBAN HR6525000091501143536
MODEL HR24,
POZIV NA BROJ 7765-OIB UPLATITELJA,
OPIS: PROJEKT VODOTORANJ
Uplate iz inozemstva vrše se na gore navedeni IBAN uz SWIFT CODE/ BIC Hypo Alpe Adria Bank d.d. Zagreb: HAABHR22