Započinje izgradnja Drvno tehnološkog centra u Gradištu

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, U vukovarskoj Palači Srijem potpisan je ugovor o izgradnji Drvno – tehnološkog centra Slavonski hrast koji će se graditi u Poduzetničkoj zoni Ambarine u Općini Gradište. Radi se o projektu vrijednome 25 milijuna kuna koji bi trebao biti završen za 16 mjeseci. Zamjenik župana Josip Dabro, koji je potpisao ugovor s direktorom vukovarske građevinske tvrtke Đurom Bamburačom, rekao je ako je izgradnja Centra jedan od ključnih i strateških projekata koji će omogućiti bolje i upravljanje šumskim resursima u Vukovarsko – srijemskoj županiji.

„Želimo da sirovina koja ovdje raste tu se i obrađuje. Drvno – tehnološki centar omogućiti će svim gospodarstvenicima jednake uvjete za inovacije, razvoj i istraživanje što će sve doprinijeti daljem razvoju i jačanju drvoprerađivačkog sektora“, rekao je Dabro.

Prema planu po završetku izgradnje objekt će biti opremljen naprednim 3D tehnologijama za razvoj novih proizvoda, modernim CNC strojem za izradu prototipa, strojevima za pripremu i obradu drva, alatima za tvorničku kontrolu kvalitete, sušionicom, eksperimentalnom sušionicom kao i kotlovnicom na biomasu.

„Projekt izgradnje centra za cilj ima poboljšanje poslovanja i unaprjeđenje poslovnog okruženja u drvno – prerađivačkom sektoru. Realizacija projekta iskorak je za budućnost cijele ove grane gospodarstva. Na području Vukovarsko – srijemske županije nalazi se najveći cjeloviti kompleks šuma hrasta lužnjaka u Europi. Spačvanski bazen je ujedno i najvrjedniji šumski resurs Hrvatske sa svjetski poznatim i priznatim slavonskim hrastom. Nažalost, za ovu vrijednu sirovinu na ovim prostorima ne postoji inovacijska i istraživačka infrastruktura u kojoj bi se kontinuirano vršile aktivnosti istraživanja, razvoja i inovacija te prijenos novih znanja i tehnologija“, rekao je predsjednik Drvno – tehnološkog centra Josip Faletar koji je i predsjednik Uprave vinkovačke tvrtke Spačva.