Za petnaestak dana započinje obnova škole Nikole Andrića, jedine u Vukovaru neobnovljene nakon Domovinskog rata

Foto: Đuro Karalić

VUKOVAR, Sporazum o obnovi, dogradnji i nadogradnji zgrade i sportske dvorane Osnovne škole Nikole Andrića, jedine u Vukovaru koja nakon Domovinskog rata nije obnovljena, potpisali su u ponedjeljak ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, gradonačelnik Ivan Penava te zamjenik vukovarsko-srijemskog župana Damir Barna.

“Ova škola je postala simbol svega onoga što školstvo ne bi trebalo biti – simbol infrastrukture koja nije obnovljena, simbol toga da se nismo koordinirali kada smo se trebali i iznimno sam ponosna što smo u manje od dvije godine uspjeli osigurati sredstva da dogradnja može započeti”, rekla je ministrica Divjak.

Obnova škole koštat će 18 milijuna kuna od kojih je ministarstvo osiguralo 80 posto, dok će po 10 posto preostalih potrebnih sredstava osigurati Grad Vukovar i Vukovarsko-srijemska županija.

Foto: Đuro Karalić

“Put je bio doista dug. Samo otkada sam ja gradonačelnik mogu svjedočiti kako su četiri ministra davala obećanje, ali evo tek je peti ministar, odnosno ministrica uspjela naći rješenje za ovaj veliki problem”, rekao je gradonačelnik Penava posebice zahvalivši medijima koji su, kako je kazao, cijeli problem oko neobnove škole držali u središtu pozornosti javnosti.

Novinarima je na tom, dobro obavljenom poslu čestitao i zamjenik župana Damir Barna čija su oba sina završila osmogodišnje školovanje u školi Nikole Andrića, a da obnova nikada nije došla na red.

“Kada već nisu naša, drago mi je da će blagodeti obrazovanja u obnovljenim prostorima moći koristiti djeca nekih drugih roditelja”, poručio je Damir Barna.

Foto: Ivan Matić

Potpisivanju sporazuma nazočan je bio i predsjednik vukovarsko-srijemskog HNS-a Nenad Bučko kojemu je gradonačelnik Penava osobno zahvalio na angažmanu da se Ministarstvo znanosti i obrazovanja predvođeni ministricom Blaženkom Divjak uključi u priču oko obnove škole Nikole Andrića.

„Kao inicijatori finalnog rješenja problema nakon dvadesetak godina i brojnih ministara, sjeli smo s vukovarskim gradonačelnikom i županom te pod pokroviteljstvom ministrice Blaženke Divjak riješili višegodišnji gorući problem”, kazao je za novinarima Nenad Bučko dodajući kako kada su u pitanju vitalni projekti, poput obnove škole Nikole Andrića, boja stranačkih dresova postaje nebitna, a u prvi plan se stavljaju interesi zajednice.

Zadovoljna najavom početka obnove posebice je bila ravnateljica škole Josipa Kotromanović Sauka rekavši kako 206 učenika koji već drugu školsku godinu pohađaju u školi Antuna Bauera, s nestrpljenjem čeka da radovi započnu kako bi što prije mogli sjesti u školske klupe svoje škole.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja provelo je postupak javne nabave za izvođača radova te su radovi povjereni zajednica ponuditelja koju čine vukovarske tvrtke Vodotoranj i Euromix koje, kako je najavljeno, s radovima namjeravaju započeti za petnaestak dana.