Obilježeno 28 godina od ustroja 204. Vukovarske brigade

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Prije točno 28. godina, 23. rujna 1991. godine, donesena je odluka o ustroju 204. Vukovarske brigade. Tim povodom u Vukovaru je upriličena svečana akademija u Hrvatskom domu, a položeni su i vijenci podno spomen obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata.

„204. Vukovarska brigada upisana je zlatnim slovima u noviju hrvatsku povijest. To je brigada koja je proizašla iz običnoga hrvatskoga puka, koju su popunjavali civili  koji su se u svega nekoliko tjedana pretvorili u prave ratnike  i pokazali kako se brani Domovina. To je brigada koja je slomila kičmu velikosrpskome agresoru upravo ovdje u Vukovaru  i time doprinijela krajnjoj pobjedi hrvatske vojske 1995. godine vojno-redarstvenom akcijom Oluja“, rekao je zamjenik gradonačelnika Vukovara Marijan Pavliček.

U ime Vlade RH vijenac je položio i ministar branitelja Tomo Medved koji je rekao kako je 204. Vukovarska brigada ustrojena u vrijeme kada je svaka četvrt u Vukovaru imala organiziranu obranu od agresije ali i da je bilo nužno oformiti brigadu koja će uvezati sustav obrane grada.

Vukovarski branitelj i jedan od zapovjednika obrane gradske četvrti Borovo naselje Ivo Kovačić rekao je kako su posljedice rata i strahote koje su pripadnici ove brigade preživjeli u logorima nažalost za mnoge branitelje nažalost bile pogubne jer mnogih pripadnika 204. vukovarske brigade više nema među živima.

„204. Vukovarska brigada ukupno je brojala 5493 pripadnika od kojih je njih 923 poginulo ili nestalo. Naš najveći problem danas je zdravlje. Godine i posljedice rata i logora dolaze sada na naplatu“, rekao je Kovačić.