Započinje 16. Vukovar film festival

Foto: Vukovar film festival

VUKOVAR, Danas je u gradskoj vijećnici Grada Vukovara održana konferencija za medije povodom sutrašnjeg svečanog otvorenja šesnaestog izdanja filmskog festivala u Vukovaru. Ovogodišnji se festival održava u razdoblju od pet dana, od srijede 29. lipnja do nedjelje, 3. srpnja, a na njemu će biti prikazano preko šezdeset najnovijih i najatraktivnijih filmova koji su na raznim festivalima diljem svijeta pobrali hvalospjeve kritike i publike te osvojili razna priznanja i nagrade.

Na konferenciji je poseban naglasak stavljen na film otvorenja koji će se prikazati na Agenciji za vodne putove u srijedu, 29. lipnja s početkom u 21 sat. Riječ je, naime, o ukrajinskom hvaljenom i zapaženom filmu “Vizija leptira” redatelja Maksima Nakonečnog koji je, između ostalog, snimljen i u hrvatskoj koprodukciji, točnije u koprodukciji tvrtke 4film. U filmu je glavnu ulogu ostvarila Rita Burkovska koja će ujedno biti i počasnom gošćom samog festivala, a pridružit će joj se i hrvatski glumac Edvin Liverić koji također nastupa u filmu skupa s našom glumicom Darijom Lorenci.

Šesnaesti filmski festival u Vukovaru održat će se na četiri različite lokacije – na terasi Agencije za vodne putove i u CineStaru gdje će publika imati prilike gledati filmove koji se nalaze u službenoj konkurenciji dugometražnog i kratkometražnog igranog odnosno konkurenciji dokumentarnog filma. U Hrvatskom domu Vukovar prikazivat će se najnoviji filmovi francuske kinematografije te kategorija DokuTV s najnovijim i iznimno zanimljivim dokumentarcima. Perivoj dvorca Eltz standardno je rezerviran za najatraktivniji program u sklopu kojeg će se prikazati kategorija “Festivalski hitovi” među kojima će biti prikazani filmovi “Ja sam Zlatan” o jednom od najpoznatijih nogometaša 21. stoljeća Zlatanu Ibrahovimoviću te “Dvostruka prijevara” ovogodišnji dobitnik nagrade za najbolju režiju na filmskom festivalu u Cannesu