Započeo Prvi festival dječje knjige u Vinkovcima

Foto: Gradska knjižnica Rijeka

VINKOVCI, Okruglim stolom na temu „5 minuta do 12 – za dječju knjigu!“ koji je u četvrtak u Maloj županijskoj vijećnici okupio dječje knjižnike, ilustratore i nakladnike četvrtak je započeo Prvi festival dječje knjige u Vinkovcima.

Iza organizacije festivala stoji Vukovarsko-srijemska županija uz potporu Hrvatske gospodarske komore, Grada Vinkovaca, te vinkovačkog Ogranaka Matice hrvatske i Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci.  Brojne knjižnike i ilustratore, a gostovanje su najavili književnici Silvija Šesto, Branka Primorac, Snježana Babić Višnjić, Ratko Bjelčić, Zoran Pongrašić i Jadranko Bitenc te ilustratori Krešimir Zimonić i Davor Šunk, pozdravio je zamjenik vukovarsko-srijemskog župana Josip Dabro poželjevši knjjiževnicima ugodan boravak u županiji.

Do 28. rujna, do kada se festival održava, održat će se promocije novih izdanja dječjih knjiga, susreti književnika s djecom kao i gostovanje u osnovnim školama, dok je za posljednji dan predviđeno druženje djece, književnika i ilustratora na vinkovačkom Gradskom trgu, kao i podjela nagrada najkreativnijim i najmarljivijima sudionicima.

Foto: Đuro Karalić

Sudjelujući u radu okruglog stola „5 minuta do 12 – za dječju knjigu!“ književnica Branka Primorac ocjenila je bitnim poslati poruku o važnosti čitanja.

“Jako se puno piše i objavljuje. Imam priliku biti članom žirija raznih književnih natječaja i kada dobijete šesdesetak i više naslova ne možete reći da novih knjiga nema. To je ogromna produkcija za zemlju veličine kao što je Hrvatska”, navela je Primorac.

Po riječima spisateljice za djecu i suvlasnice i voditeljice online knjjižare Tvornica snova Andrijane Majstorović internet sve više zamjenjuje klasično čitanje knjiga, posebice kod djece i mladih.

“Internet je mjesto na kojem možemo puno razgovarati o knjizi, davati preporuke i kritike. Moramo se prilagoditi novim medijima. Pri tom je vrlo važna uloga roditelja koji su presudni za razvoj djeteta do polaska u školu Ako u tom razdoblju razvoja roditelji djeci nisu čitali, niti ih poticali da sami čitaju, onda smo u velikom problemu”, zaključila je Majstorović.