Najavljeno snimanje dokumentarno – igranog serijala o Vučedolu

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Pri kraju su ovogodišnja arheološka istraživanja na Vučedolu te je tim povodom u Muzeju vučedolske kulture  održana konferencija za medije na kojoj su prezentirani rezultati istraživanja. Kako je rekla ravnateljica Muzeja vučedolske kulture Mirela Hutinec ovogodišnja istraživačka kampanja, koja se odvijala na prostoru kukuruzišta Streim, donosi iznimno vrijedne i unikatne arheološke nalaze koji su ostali očuvani.

„U ritualnoj jami pronađeno je oko 200 komada dijelova predmeta i cijelih predmeta koji potječu iz vremena Vučedolske kulture koja datira od 3000.-2500. godine prije Krista. Pronađene su terine, vrčevi, kupe na nozi, kadionice, kalemi, plitice na četiri noge sa tipičnim vučedolskim ukrasima, koje su jako dobro sačuvane s obzirom da su bile u dubokoj jami“, rekla je Huttinec.

Ovom prilikom predstavljen je i filmski serijal  o Vučedolu koji će se snimati na tragu prvoga filma „Prapovijesna noć Venere i Marsa“, redatelja Darka Puharića. Radi se o serijalu od 5 dokumentarno igranih filmova koji će prikazivati život na Vučedolu. Biti će prikazana i dostignuća Vučedolaca koji su, po istraživanjima, bili daleko ispred svoga vremena. Film „Prapovijesna noć Venere i Marsa“ do sada je osvojila dvije filmske nagrade, jednu u Sarajevu, a drugu na filmskom festivalu u Meksiku za najbolji kratkometražni europski film.