Započeo ponovljeni postupak Marijanu Živkoviću za razbijanje dvojezične ploče

VUKOVAR, Pred Općinskim sudom u Vukovaru započelo je ponovljeno suđenje Marijanu Živkoviću radi razbijanja dvojezične ploče koja je bila postavljenja na zgradu Policijske postaje Vukovar. Prvostupanjskom presudom Živković je oslobođen da bi sud u Puli, nakon žalbe Državnoga odvjetništva, psihijatrijsko sudsko vještačenje proglasio nevažećim i suđenje vratio na početak na sud u Vukovar. Prema tome nalazu Živković je u vrijeme izvršenja kaznenog djela bio neubrojiv.

„Nemam riječi. Na suđenju ću se braniti šutnjom. Pitam se zašto me razvlače toliko. Neka uzmu oružje pa neka me raznesu“, rekao je Živković.

Komentirajući vraćanje sudskog postupka na početkom Živkovićev odvjetnik Emil Mitrovski rekao je kako je vještak u svome nalazu uzeo u obzir uzeo brojne činjenice među kojima i onu da njegov branjenik ima 79 godina.

„Uzeo je u obzir i da je to bila masa ljudi, da boluje od PTSP-a te da su mu za vrijeme Domovinskog rata poginula dva sina, od kojih posmrtne ostatke Nikole još nije pronašao, … Vještak na temelju tih i dugih okolnosti mogao je donijeti samo odluku koju je i donio, a sud nije imao izbora nego donijeti oslobađajuću presudu. Nažalost Županijski sud u Puli ukinuo je oslobađajuću odluku isključivo zbog vještačkog nalaza, a za čega nije stručan“, rekao je Mitrovski.