Započeo Međunarodni stručni skup “Fizioterapija u sportu, rekreaciji i wellnessu”

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, U organizaciji Veleučilišta Lavoslav Ružička iz Vukovara, a u suradnji s Visokom školom Ivanić Grad te pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva RH, Veleposlanstva Izraela i Hrvatske komore fizioterapeuta, u Vukovaru je danas započeo dvodnevni, sedmi po redu, Međunarodni znanstveno-stručni skup “Fizioterapija u sportu, rekreaciji i wellnessu”. Prema riječima dekana vukovarskog Veleučilišta Željka Sudarića Veleučilište Lavoslav Ružička i na ovaj način pokazuje svoju usmjerenost prema Europi čemu je dodatni dokaz i prošlotjedni Erasmus+ Međunarodni tjedan nastavnog osoblja, kada su ugostili 13 profesora iz brojnih europskih zemalja.

„Veleučilište zbog novog usmjerenja, odnosno ne baš dobre demografske slike je odlučilo uključiti se u proces internacionalizacije te ćemo privlačiti studente ne samo iz Hrvatske i okolnih zemalja već cijele Europe, čemu je ova znanstveno-stručna konferencija odličan promotor. Želimo prije svega promovirati studij fizioterapije i preventivne fizioterapije“, rekao je Sudarić.

Dodao je kako su na konferenciju privukli impozantne izlagače iz Hrvatske ali i  stručnjake iz inozemstva, Njemačke i Izraela.

Jedna od njih je i Maya Calé-Benzoor, bivša uspješna atletičarka iz Izraela koja je potom postala fizioterapeutkinja i prva voditeljica Ženskog sportskog odbora u Centru Maccabi u svojoj zemlji rekla je kako je na skupu podijelila iskustva iz vlastitog rada s fizioterapeutima iz Hrvatske, ali i prenijela dio znanja vukovarskim studentima. Napomenula je kako je njena oblast fizioterapija u sportu pri čemu mladim ljudima želi reći kako su ozljede u sportu veoma slične bilo kojim ozljedama s kojima se ljudi suoče u svakodnevnom životu.

„Kada liječite profesionalnog sportaša imate dodatni pritisak u smislu očekivanja da se što prije vrati na teren. Zbog toga neki od njih postanu nestrpljivi i nužno je uspostaviti i dobar odnos kako bi proces liječenja bio što uspješniji“, rekla je Calé-Benzoor.

Prvoga dana skupa rečeno je i kako liječnici u Hrvatskoj prate svjetske trendove kao i da  sudjeluju na kongresima i drže predavanja diljem svijeta. Istaknuto je kako stoga, kada je riječ o razini medicinskih usluga, građani Hrvatske mogu biti mirni s obzirom da se u hrvatskim bolnicama primjenjuju svi trendovi koji se primjenjuju i u svijetu.