Započelo izlijevanje temeljne ploče buduće zgrade vinkovačke knjižnice; u 30 sati izlit će se 3.000 tona betona

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Gotovo 30 sati trajat će, tijekom dopodneva, započeti radovi na izlijevanju temeljne ploče nove zgrade vinkovačke Gradske knjižnice i čitaonice koja se gradi na mjestu u Domovinskom ratu srušene zgrade knjižnice, a zbog kojih je do jutarnjih sati za promet zatvoren i dio Ulice Kralja Zvonimira.

“Konačno smo došli u fazu u kojoj će se vidjeti radovi koji će izravno utjecati na sami objekt. Ovo su temelji i osnova cijele priče oko zgrade knjižnice i sada će sve ići puno brže. Kako smo i najavili, oko 3.000 tona betona će biti u ovim temeljima koji će držati cijelu konstrukciju”, kazao je vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić koji je sa suradnicima večeras i obišao radove na budućoj knjižnici.

Bosančić je također izrazio uvjerenje kako bi građevinski radovi, ukoliko vrijeme posluži, trebali biti gotovi do kraja godine, a potom slijedi opremanje zgrade knjižnice.

Po njegovim riječima, kroz razdoblje koje slijedi namjera je gradskih vlasti postojeću pješačku zonu prošitiri i na dio oko zgrade buduće knjižnice, a a samu knjižnicu pretvoriti u središte kulturnih i drugih događanja u gradu Vinkovcima.

“Posljednjih 30 godina, ova rupa iza nas u Zvonimirovoj 9, simbolizira kulturni genocid koji se dogodio sa 16. na 17. rujna 1991. godine kada je stradala cijela knjižnica i izgorjela do temelja, a s njom i Zavičajna zbirka koja je čuvala rukopise Josipa Kozarca, Joze Ivakića, Vladimira Kovačića i dokumntaciju knjižnice”, kazala je ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci Vedrana Lugić ocjenivši kako su temelji koji se danas izlijevaju za novu zgradu knjižnice jako bitni i za knjižnicu i za Grad Vinkovce.