Započelo 57. Šokačko sijelo, “Šokački cvit” Županjka Antonija Tonka Oršolić

Foto: Šokačko sijelo Županja

Priredbom “Oj dorati, moje zlato suvo”, u Županji je večeras otvoreno 57. Šokačko sijelo, posvećeno šokačkoj tradiciji uzgoja konja, a otvorenom je manifestaciju proglasio vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić koji je odjeven u šokačko ruho izrekao nekoliko stihova o Slavoniji i Šokcima.

Posjetiteljima u dvorani Mladosti obratio se i gradonačelnik Damir Juzbašić koji je pozvao zaljubljenike u tradiciju da posjete ovogodišnje Šokačko sijelo čiji su organizatori, kako je kazao, priredili iznimno bogat i raznovrsni program.

Održan je i izbor na najljepšu djevojku odjevenu u narodnu nošnju “Šokački cvit”, a najljepšom je proglašena Županjka Antonija Tonka Oršolić iz Županje.

Foto: TZ grada Županje

Šokačko sijelo traje do 13. veljače.

Povod zašto je ovogodišnje Sijelo posvećeno uzgoju konja je 30. obljetnica osnutka Konjogojske udruge „Stari Graničar“ u Županji, a dodatno, 2024. godine obilježava se 100. obljetnica rođenja pučkog pjesnika Đuke Galovića, rođenog u Županji, koji je autor stihova “Oj dorati, moje zlato suvo” i koji je značajan dio svojih pjesama posvetio konjima i njihovoj ulozi u narodnoj kulturi.