“Runjaninu u čast”

Foto: Đuro Karalić

Povodom 202. obljetnice rođenja Josipa Runjanina, Povijesno i športsko društvo “Hrvatski sokol” Vinkovci organiziralo je u Gradskoj knjižnici i čitaonici u Vinkovcima koncert domoljubne glazbe „Runjaninu u čast”.

“Josip Runjanin rođen je 8. prosinca 1821. godine i namjerna nam je bila održati ovaj koncert u prosincu, ali zbog tehničkih razloga morali smo ga odgoditi. Samim time, u principu je večeras obljetnica njegove smrti, s obzirom da je preminuo na današnji dan 1878.”, pojasnio je Tihomir Marojević, predsjednik “Hrvatskog sokola” Vinkovci.

U programu su nastupili članovi Hrvatskog pjevačkog društva „Davor” iz Slavonskog Broda, učenici Glazbene škole „Josipa Runjanina” Vinkovci, te Josip Paulić uz klavirsku pratnju Ante Blaževića.

Vojni časnik, glazbeni amater i autor melodije hrvatske himne “Lijepa naša domovino” Josip Runjanin, rođen je 8. prosinca 1821. godine u Vinkovcima. Dok je kao carski kadet služio u Glini, stekao je glazbenu naobrazbu kod vojnog kapelana te naučio svirati glasovir. Tamo je često zalazio u društvo ilirskih rodoljuba koji su održavali književne skupove i čitali radove ilirskih pisaca. Na tim skupovima prvi je puta čuo pjesmu “Horvatska domovina” Antuna Mihanovića. Kao rođenom štokavcu, stihovi su mu odmah prirasli srcu te je na njih skladao melodiju. Skladba je, prigodom velike izložbe Hrvatsko-slavonskoga gospodarskog društva 1891. godine, izabrana za hrvatsku himnu i to pod naslovom “Lijepa naša domovino”.