Započele 19. vukovarske adventske svečanosti

Foto: Đuro Karalić

VUKOVAR, Pod geslom “Vukovar – zrno života, sjeme zajedništva” u Vukovaru su u nedjelju započele 19. vukovarske adventske svečanosti u sklopu kojih je prvu svijeću na adventskom vijecu upalio gradonačelnik Ivan Penava.

Hrvatske tradicijske običaje od Adventa do Božića potom su prikazali članovi kulturno-umjetničkih društava “Osijek 1862“, “Dunav” Vukovar, “Seljačka Sloga” Bogdanovci te učenici vukovarske Gimnazije koji su do Dvorca Eltz došli u povorci s upaljenim svijećama od Župne crkve sv. Filipa i Jakova u kojoj je održan prigodni program.

„Još jednom smo se okupili, kao i svih ovih godina dosada, kako bi podsjetili i prikazali dio bogatstva tradicijske kulture vezane uz nadolazeće vrijeme Božića, vrijeme u kojemu zazivamo mir, ljubav i praštanje“, kazala je ravnateljica vukovarskog Gradskog muzeja Ružica Marić.

Vukovarske adventske svečanosti ustanovili su 1997. vukovarski Gradski muzej i Franjevački samostan u Vukovaru, a ovogodišnji program nudi kazališne predstave, koncerte, druženja s glumcima i književnicima kao i scenski prikaz živih jaslica te kao poseban događaj, otvorenje stalnoga postava u ratu stradale Zbirke Bauer.

Đuro Karalić

Foto: Đuro Karalić