Vinkovci: Završila izgradnja spomenika prapovjesnim metalurzima, proizvođačima prve bronce

Foto: Grad Vinkovci

VINKOVCI, Središte Vinkovaca od četvrtka će biti bogatije za novu kulturno-turističku atrakciju, smještenu u sred pješačke zone u čijem su parteru, u granitu, prikazani simboli najstarijeg europskog kalendara prepoznatog na posudi koja datira od 2700. g. pr. Kr., a koja je pronađena 1978. godine prilikom izvođenja arheoloških radova za izgradnju hotela Slavonija.

Riječ je o Zdencu vučedolskog ljevača bakra, autora Ivana Antonovića, čija je gradnja započela proljetos, a koji u stvari predstavlja fontanu koja sadržava sve ono bitno što je arheolog Aleksandar Durman, kada je 1978. godine kopao na lokalitetu hotela Slavonija, pronašo na dnu jedne od jama. Uz posudu/ kalendar pronašao je u cijelosti sačuvani kompletan pribor za lijevanje bakra, posude ljevača bakra, kalupi za serijsku proizvodnju oružja – sjekira, peći. Svjetski je to zanimljiv pogon za prvu serijsku proizvodnju metalnih predmeta.

Zdenac vučedolskog ljevača bakra i pješačka zona Orion stoga vi trebali činiti jedinstvenu arheološku, kulturnu i turističku priču o povijesti iz doba Vučedolske kulture koja se intenzivno odvijala u Vinkovcima u razdoblju  2400. – 2900. g. pr. Kr.  i koju će, valja se nadati, vinkovački kulturni i turistički djelatnici uspjeti prepoznati i pravilno prezentirati kako ne bi ostala tek na razini nedorečenog svjedočanstva o 8.300 godina dugoj povjesti življenja na tlu najstarijeg europskog grada.

Zdenac vučedolskog ljevača bakra otkrit će u četvrtak vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić, a svečanost je predviđena za 20,30 sati.