Kolonom sjećanja obilježen Dan sjećanja na žrtvu Borovo Naselja

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod ostataka Borovo commerca obilježen je Dan sjećanja na žrtvu Borova Naselja 1991. godine. Radi se o vukovarskoj gradskoj četvrti koja je tijekom 1991. godine preživjela teška stradanja i gdje je ubijen veliki broj civila i branitelja.

„U cijeloj ovoj gradskoj četvrti tijekom opsade grada poginulo je 176 branitelja i civila. Toga dana u nepoznato je odvedeno 115 osoba od kojih se njih 51 i danas nalaze na popisu nestalih“, rekla je predsjednica Udruge Vukovarske majke Manda Patko.

Zapovjednik 3. bojne 204. Vukovarske brigade Ivan Kovačić rekao je kako je Borovo naselje bilo izloženo velikom pritisku neprijateljskih postrojbi koje su tu imale velike gubitke. Sve to dovelo je i do osvete koja je uslijedila 19. studenoga.

„U skloništu Borova commerca spas je potražilo oko 2.000 ljudi. Bilo je tu civila, branitelja ali i ranjenika s obzirom da se u tom objektu nalazio i depadens vukovarske bolnice. Tijekom borbenih djelovanja imali smo 86 poginulih da bi nakon pada ovoga dijela grada taj broj narastao na 178 ubijenih branitelja. Nakon preuzimanja Borovo commerca odmah su odvajali muškarce od žena i djece. Izvlačili su skupine ljudi koje su ubijali. Mnogima se od tada gubi svaki trag“, rekao je Kovačić.

Predsjednik Hrvatskog društva srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL) Danijel Rehak kazao je kako je zgrada Borovo commerca gađana topništvom, zapaljivim granatama, a u podrum je bačen i suzavac.

„Nakon preuzimanja zgrade ubijeno je puno ljudi, a većina preživjelih je prevezena u logore“, rekao je Rehak.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava kazao je zadovoljan kako je protekao 18. studeni te da nije zabilježen niti jedan incident, povik niti bilo što slično.

„Sve je prošlo u najboljem mogućem redu uz maksimalan pijetet prema Vukovaru i njegovim žrtvama“, rekao je Penava.

Dan sjećanja na žrtvu Borova Naselja 1991. godine započeli su učenici osnovnih škola iz Vukovara koji su upalili svijeće na Krićnom putu od Borova commerca do crkve Gospe Fatimske. Kod nekadašnjeg objekta Borovo commerca održan je prigodni program poslije čega je uslijedila Kolona sjećanja ulicama Borovo Naselja. U crkvi Gospe Fatimske služena je i sveta misa, a potom u Dunav, u Borovu Selu, položen vijenac poginulim braniteljima i civilima. Vijenac je položen i kod spomen obilježja kod Farme Lovas.