Započela svečanost promocija vojnih škola u Vukovaru

Foto: MORH

VUKOVAR, Polaganjem zajedničkog vijenca Ministarstva obrane Republike Hrvatske i Oružanih snaga RH na Memorijalnom groblju i na spomen-obilježju Ovčara u Vukovaru u srijedu je simbolično započela svečanost promocija vojnih škola Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“ za potrebe Hrvatske vojske.

Polaganju vijenaca nazočio je načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov sa suradnicima te izaslanstvo Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“ nakon čega je uslijedilo misno slavlje u Crkvi sv. Filipa i Jakova, izvjestili su iz MORH-a.

„Na ovaj način pripadnici Hrvatske vojske koji se školuju na HVU odaju počast, priznanje i zahvalnost braniteljima Vukovara i svim žrtvama ovoga grada tako da ja vjerujem da svaki mladi časnik, osobito oni koji završavaju školovanje i koji se promoviraju u prvi časnički čin, ima jedan poseban osjećaj dobiti taj čin dobiti upravo na ovome mjestu“, kazao je Šundov.

Održan je i svečani mimohod koji je završio polaganjem vijenca kod Križa na Dunavu, podignutom u čast svim poginulim braniteljima za slobodnu Hrvatsku.

Poseban ponos što će diplomu nakon petogodišnje civilne i vojne izobrazbe za vojnog pilota primiti upravo u Vukovaru, ne skriva ni poručnica Anamaria Ćurković koja se nalazi među najboljim polaznicima vojnih škola HVU-a „Dr. Franjo Tuđman“.

„Iznimna mi je čast što sam među nas šestero upravo ja izabrana za najbolju polaznicu 21. naraštaja Temeljne časničke izobrazbe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva – vojni pilot. Konkurencija je zaista bila sjajna  i odlučile su nijanse, tako da sam jako sretna što ću u Vukovaru primiti pohvalu kao najbolja, jer ipak je ovo grad heroja“ , kazala je poručnica Ćurković.

U večernjim satima na Trgu Republike Hrvatske u Vukovaru, održat će se prigodan program za građane gdje će uz Jazz orkestar Oružanih snaga RH te Klapu HRM-a „Sv. Juraj“ nastup održati akrobatska skupina „Krila Oluje“ te Počasno-zaštitna bojna.