Zaljubljenicima u zvijezde od sada bi najdraže odredište mogli biti Drenovci

Foto: Pixabay

Volite li zvijezde i rado biste im bili bliže, od sada postoji rješenje i za tu vašu želju, a nalazi se, ne u Vinkovcima, Vukovaru, Županji, Iloku ili Otoku, kako bi ste pomislili, nego u Drenovcima. U Osnovnoj školi Franje Hanamana u tome mjestu županjske Cvelferije izgrađena je zvjezdarnica, prva u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

“Budući da smo u školi imali učenike koje je astronomija jako zanimala, odlučili smo ući u projekt gradnje zvjezdarnice, svjesni da ga neće biti lako progurati. Uspjeli smo, iako nam se dosta toga našlo na tom putu, od pandemije koronavirusa do naglog rasta cijena”, kaže ravnateljica drenovačke osnovne škole škole, Marijana Raguž.

Zajedno s osnovnim školama iz Vrbanje, Račinovaca i Županje, drenovačka osnovna škola uključila se u projekt “Od ideje do STEM vještina u školama” kako bi u konačnici realizirala projekt gradnje zvjezdarnice pri čemu je, kako navodi Raguž, veliku pomoć imala od norveških partnera, organizacije FIRST Scandinavia, specijalizirane za učenje djece i mladih u području znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike te županjske razvojne agencije – ŽURA. 

Za potrebe gradnje zvjezdarnice rekonstruiran je tavanski prostor škole te usput izgrađeni i laboratoriji iz kemije, prirode i biologije i robotike, a ugrađeno je i dizalo kako bi se pristup zvjezdarnici omogućio i osobama s poteškoćama u kretanju.

Ovih dana u zvjezdarnicu je postavljen i teleskop, a kako najavljuju iz škole, osim učenika, pogled u zvjezdano nebo bit će omogućen i ostalim zaljubljenicima u zvijezde i njihov sjaj.