Učenici i profesori iz Ohrida u posjeti Vinkovcima

Foto: Grad Vinkovci

VINKOVCI, U Vinkovcima ovih dana borave učenici i profesori iz Sjeverne Makedonije iz Turističko-ugostiteljske škole „Vanco Pitoseski“ iz Ohrida koji su u posjetu Srednjoj-strukovnoj školi Vinkovci u sklopu europskog Erasmus+ projekta.Četvero profesora boravi u Vinkovcima tjedana dana i za to vrijeme sudjeluju na radionicama i prisustvuju nastavi odnosno dijele pozitivna iskustva i prakse sa svojim vinkovačkim kolegama. Učenici, njih šestero, u pratnji jednog profesora u Vinkovcima ostaju tri tjedna. Oni će tijekom toga vremena steći praktična iskustva kroz rad u ugostiteljskim objektima te sudjelujući u aktivnostima škole domaćina.

„Ovaj edukacijski posjet nastavak je odlične suradnje i prijateljstva naših dvaju gradova koje je započelo još u 60-tim godinama prošloga stoljeća, kada je Ohrid postao prvi grad s kojim su Vinkovci uspostavili međunarodnu suradnju. Možemo reći kako je ta suradnja ostvarena na svim poljima, od gospodarstva, društvenih i kulturnih djelatnosti pa do prijateljstva samih građana jer znamo kako su nekada generacije Vinkovčana odlazile na ekskurzije u Ohrid. Posebno mi je drago što se suradnja nastavlja među školama, što će učenici ostvariti nova prijateljstva i dodatno osnažiti naše prijateljske veze s Ohridom“, rekao je gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić koji je ugostio goste niz Ohrida.

Duško Jakovčeski, tajnik u gostujućoj školi kazao je kako mu je duže vremena cilj ostvariti jednu ovakvu, konkretnu suradnju među mladima. Godinama, ističe, njihove delegacije dolaze u posjet Vinkovcima za Dan grada i za vrijeme Vinkovačkih jeseni, kao i vinkovačke kod njih kada oni slave važne obljetnice. No, želja mu je bila suradnju produbiti na ovaj način, razmjenom znanja i iskustava među učenicima i profesorima.

„Ponosni smo što smo imali priliku ugostiti prijatelje iz Ohrida i ostvariti praktičnu suradnju sa školom koja dolazi iz grada koji je dugogodišnji prijatelj Vinkovaca. Uz svoje profesore, iz Turističko-ugostiteljske škole „Vanco Pitoseski“ dolaze nam učenici koji se školuju za zanimanja kuhar, konobar i hotelijersko-turistički tehničar. Nadam se kako će upravo mladi ovu dobru suradnju nastaviti i ubuduće te kako će se ova priča i dalje pozitivno razvijati. Uzvratni posjet, koji nismo ostvarili prošle godine zbog epidemiološke situacije, planiramo realizirati na proljeće“, rekla je zamjenica ravnatelja Srednje strukovne škole Vinkovci Mirjana Jakšić.

Ohrid je grad u Sjevernoj Makedoniji, prvi grad s kojim su Vinkovci započeli svoju međunarodnu suradnju koja datira iz 60-ih godina prošloga stoljeća. Naime, 24. lipnja 1965. godine između predstavnika Savjeta za prosvjetu i kulturu Općinske skupštine Ohrid i predstavnika kulturnih ustanova vinkovačke komune, službeno je dogovorena stalna suradnja između kulturnih institucija i društava Ohrida i Vinkovaca, a prijateljske veze ova dva grada obilježila je i suradnja na osnivanju autoprijevoznog poduzeća, današnjega „Poleta“. Prijateljske veze dva grada nastavili su kasnije vinkovački „Vintex“ i ohridski „Oteks“.

Prijateljstvo koje traje i danas kroz godine se njeguje kroz brojna međusobna gostovanja kulturnih i umjetničkih društava, razmjenu izložbi koje prikazuju povijesni, kulturni i privredni razvoj gradova, ali i kroz razmjenu književnika, izložbe knjiga, emisija te niz drugih kulturnih aktivnosti, kao što je sudjelovanje folklornih grupa iz Ohrida na Vinkovačkim jesenima.