Nagrađena izložba “Avari i Slaveni južno od Drave” postavljena u Vinkovcima; moguće ju je pogledati sve do 13. ožujka

Foto: Đuro Karalić

U Gradskom muzeju Vinkovci danas je otvorena izložba „Avari i Slaveni južno od Drave”, zajednički projekt Arheološkog muzeja u Zagrebu i Gradskog muzeja Vinkovci koji je pretprošle godine i nagrađen od strane Hrvatskog muzejskog društva kao najbolji projekt međumuzejske suradnje.

„Iako je otvorenje upriličeno samo za medije, izložba se može posjetiti u redovno radno vrijeme muzeja i dobiti uvid u ekskluzivan materijal iz 13 muzeja i institucija iz Hrvatske po prvi put okupljen na jednom mjestu. Radi se o vrlo važnom razdoblju koje nam je kao nasljeđe ostavilo dominantno slavensku populaciju koja je pak etnički nosilac nastanka Hrvatske kakvu danas poznajemo”, kazao je ravnatelj Gradskog muzeja Vinkovci Hrvoje Vulić.

Predstavljajući izložbu suautorica, vinkovačka arheologinja Anita Rapan Papeša rekla je kako je izložbom obuhvaćeno razdoblje ranog srednjeg vijeka od sredine 6. do sredine 9. stoljeća i život Avara i Slavena, kroz nekoliko segmenata njihova života. Tako su prikazani posebno odabrani primjerci nakita, ratničke opreme, keramičkih posuda, koštanih predmeta. Uz navedene predmete prikazane su i ilustracije pripadnika avarskog i slavenskog društva koje, uz prikazanu materijalnu ostavštinu, pokazuju značaj hrvatske arheološke baštine unutar europskog kulturnog kruga.

Otvorenju izložbe, koju je otvorenom proglasio zamjenik vinkovačkog gradonačelnika Josip Romić, nazočili su i arheologinja Arheološkog muzeja u Zagrebu, suautorica izložbe Anita Dugonjić i ravnatelj te ustanove Sanjin Mihelić.

“Ne treba zaboraviti da se u našem muzeju na restauraciji nalazi iznimno vrijedna zbirka rimskog srebrnog posuđa, pronađenog upravo u Vinkovcima, koje će jednoga dana, kada se stvore uvjeti, biti vraćeno u Vinkovce”, kazao je Mihelić odavši priznanje vinkovačkim arheolozima na stručnosti, a Vinkovcima kao jednoj od najvažnijih hrvatskih arheoloških sredina.

“Naše dvije muzejske ustanove veže stoljetna suradnja, a ne treba zaboraviti niti činjenicu da je prvi ravnatelj Arheološkog muzeja u Zagrebu bio Vinkovčanin, Josip Brunšmid kojega je naslijedio opet jedan Vinkovčanin, Viktor Hoffiller”, napomenuo je s ponosom Hrvoje Vulić.

Izložbu “Avari i Slaveni južno od Drave” posjetitelji će imati prigodu pogledati već od sutra, u Noći muzeja, pa sve do 13. ožujka.