Mirovna grupa mladih predstavom “Za tvoje dobro” obilježila Europski tjedan mladih

Foto: Marko Šeper

VUKOVAR, U organizaciji Mirovne grupe mladih Dunav u Hrvatskom domu Vukovar održana je kazališna predstava „Za tvoje dobro“ u izvedbi DAH teatra iz Beograda. Po riječima Martine Uglik iz udruge predstava se održala kao dio projekta „Tvornica kreativne i kulturne industrije – KIK“ povodom obilježavanja Europskog tjedna mladih.

Pojasnila je kako se kazališna predstava zasniva na člancima Konvencije UN-a o pravima djeteta, specifično na 3. članku Konvencije: „Svi odrasli trebaju postupati onako kako je najbolje za dijete. Pri donošenju odluka trebaju misliti kako će njihove odluke utjecati na djecu.”

“Pravo na obrazovanje, princip nediskriminacije prema kome sva djeca i mladi trebaju imati ista prava bez razlika na rasu, spol, jezik i vjeroispovijesti, borbi protiv eksploatacije djece i prava djece s poteškoćama u razvoju su samo neki od problema u našem modernom društvu. Koristeći strukturu bajki i njihovu dekonstrukciju, predstava istražuje problematičnu stranu svijeta u kome živimo s idejom utjecaja na podizanje svijesti o pravima mladih i djece, ali i s inspiracijom i motivacijom da ne zatvaramo oči pred kršenjem prava djece i mladih i da zajedno utječemo na stvaranje uvjeta za njihovu primjenu”, navode iz Mirovne grupe mladih Dunav.

Predstavu je pratilo stotinjak učenika i nastavnika Srednje strukovne škole Marko Babić, Gimnazije Vukovar i Tehničke škole Nikola Tesla. Nakon izvedene predstave održan je razgovor s redateljicom Dijanom Milošević i glumcima o samoj predstavi, nastanku i inspiraciji u kojoj su učenici postavljali i tražili odgovore.