Zakoni nisu isti za sve. Građani ne mogu imati štandove na otvorenome ali zato političari mogu imati i štandove, ne pridržavati se mjera, a da policija i Stožer ne reagiraju

Foto: Ivan Matić

I kada čovjek pomisli kako je to prenapuhano tvrdnja kako zakoni nisu jednaki za sve, s kojom se suočavamo svi zajedno već godinama i desetljećima unazad, uvijek nanovo dobiva na značenju. Najnovijoj potvrdi te tvrdnje svjedočili smo u subotu, prije podne,  prilikom prikupljanja potpisa za kandidature za gradonačelnike i župane u središtu Vukovara.

U nekoliko sati, na svega 50-ak metara, pa i manje, organizirani su bili brojni štandovi na kojima su građani davali svoje potpise za neku od ponuđenih lista. Oko štandova je bilo i niz članova stranke koji su tu normalno stajali, pričali, družili se i pozivali sugrađane da im daju potpis. Tako su se na tih 50-ak metara nalazili štandovi za potpise kandidatima za župane Damiru Dekaniću, Josipu Dabri, Nikoli Kajkiću, Davoru Čavaru kao i Tomislavu Paneniću ali i kandidatima za gradonačelnika Vukovara Ivanu Penavi, Nikoli Mažaru, Nenadu Bučku i Damiru Maduni.

Svi ti štandovi, osim onoga SDP-a, bili jedan uz drugi. Na više njih koristila se ista kemijska olovka s kojom su se građani potpisivali. Velika većina građana nije nosila zaštitne maske, a rukovanje je bilo uobičajena stvar. U kafićima je zabranjeno puštanje glasne glazbe ali nije očigledno i za političare čemu su svi svjedočili. Bilo je tu još masa drugih stvari kojih se očigledno političari i političke stranke ne moraju pridržavati ali obični građani moraju.

A, kako se to radi na terenu građani vide iz dana u dan kada u kafiće dolaze inspekcije kako bi provjeravale razmak između stolova ili ima li dezificijensa na ulazima ili ne. Nedavno je policija reagirala i na kirbaju u Veri kada su zatražili uklonjanje dva štanda sa postavljenim uobičajenim igračkama i sličnim stvarima za prodaju. U Veri, kao i drugim mjestima gdje je se dogodilo nešto slično, policija je se brzo pojavila ali zato nije reagirala u središtu Vukovara, Vinkovaca i drugih mjesta gdje se prikupljaju potpisi.

Ne samo da nisu nego je čak i načelnik PP Vukovar Vlado Božić, kako neki kažu, prošetao središtem grada i tom prilikom pozdravio se s nekim od poznanika na štandovima. Čini se kako Božić nije vidio nikakvo kršenje epidemioloških mjera, okupljanje brojnih građana, korištenje jedne kemijske… Čini se kako nije čuo niti glasnu glazbu niti je vidio da građani, koji su se okupili u većem broju, ne nose zaštitne maske. Isto tako nije reagirao niti itko iz gradskog ili županijskog Stožera Civilne zaštite. Niti oni, koji svako malo obične građane pozivaju na pridržavanje mjera, ovdje nisu vidjeli ništa sporno.

Poslije svega kako isti ti, koje smo spomenuli, mogu očekivati od građana da se pridržavaju brojnih mjera o kojima toliko pričaju ako ih se ne pridržavaju političari niti reagiraju oni koji bi morali da reagiraju i ukažu na propuste. Oni s jedne strane građane upozoravaju, kažnjavaju, ograničavaju, a s druge strane nekima dozvoljavaju sve. Očigledno je kako zakoni ipak nisu isti za sve i da ih se ne moraju svi jednako pridržavati. Žalosno ali istinit