Zahvaljujući fotonaponskoj elektrani, Dilj Vinkovci uštedio energiju i smanjio CO2 emisije

Foto: Dilj Nexe

Članica NEXE Grupe Dilj d.o.o. Vinkovci završila je EU projekt Povećanje energetske učinkovitosti pogon Slavonka koji se protekle godine provodio u njihovoj tvornici crijepa Dilj d.o.o. u Vinkovcima. Zahvaljujući tom projektu izgrađena je fotonaponska elektrana snage 1,1 MW na krovu proizvodne hale, s predviđenom godišnjom proizvodnjom električne energije za vlastite potrebe od 1.632.571 kWh. Ključni efekti ovog projekta su smanjenje tj. ušteda električne energije od 2.242.934 kWh te smanjenje CO2 emisija od 703,69 tona godišnje, priopćili su iz te tvrtke.

„Zelena, energetska te digitalna tranzicija glavni su strateški ciljevi NEXE Grupe kojima smo izrazito posvećeni posljednjih godina. S ciljem povećanja stupnja energetske samodostatnosti i povećanja energetske učinkovitosti, kao svoj srednjoročni cilj odredili smo da ćemo više od 25 posto potreba za električnom energijom na razini Grupe osigurati iz vlastitih obnovljivih izvora energije. Uzimajući u obzir realizirane i aktualne projekte izgradnje fotonaponskih elektrana na krovovima naših pogona, vjerujem da smo na dobrom putu. Tu nam uvelike pomaže financiranje projekata kroz EU fondove“, poručio je predsjednik Uprave NEXE Grupe Ivan Ergović. NEXE Grupa, dodaje, nastavit će razvijati projekte koji će smanjiti njihovu ovisnost o neobnovljivim izvorima energije što se već pokazalo kao izvrsno ulaganje u održivost i konkurentnost proizvodnje.

Ukupna vrijednost EU projekta Povećanje energetske učinkovitosti pogon Slavonka iznosila je 13,288 milijuna kuna, od čega je 7,198 milijuna kuna sufinancirano iz Natječaja iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020., Europskog fonda za regionalni razvoj. Uz ranije spomenutu ugradnju fotonaponske elektrane snage 1,1 MW, frekventnog pretvarača i motora te uređaja za nadzor potrošnje energenata, projekt je obuhvaćao i zamjenu prečistača gline energetski efikasnijim uređajem kolnim mlinom, dizel viličara električnima, te ostalih manjih aktivnosti s ciljem povećanja energetske učinkovitosti pogona Slavonka, navodi se u priopćenju za medije.