Eurozastupnik Ressler predstavio vlastitu inicijativu o uvrštavanju Vinkovaca u Kuću europske povijesti

Foto: Đuro Karalić

 VINKOVCI, Zastupnik u Europskom parlamentu i izvjestitelj Europskog parlamenta za EU proračun 2022. Karlo Ressler predstavio je u petak u Vinkovcima vlastitu inicijativu o uvrštenju Vinkovaca u Kuću europske povijesti.

“Kuća europske povijesti je vodeći muzej posvećen transnacionalnim fenomenima koji su formirali naš kontinent. Vinkovci mogu biti ponosni na svoju kulturu, povijest i tradicijsku baštinu i zbog toga sam i pokrenuo ovu inicijativu”, kazao je Karlo Ressler dodajući kako 8.000 godina duga povijest življenja na tlu Vinkovaca daje za pravo tome gradu da se nađe visoko na mjestu u Kući europske povijesti.

“Postoji duboka isprepletenost Vinkovaca u same začetke europske povijesti”, ustvrdio je Ressler dodajući kako Vinkovci ne baštine samo bogatu povijest već su i mjesto koje živi u sadašnjosti i bilježi značajna ulaganja u razvoj. “Došao sam ovdje i da razgovaram s čelnicima Grada o onome što je pred nama i što nam se otvara s više od 24 milijarde eura koje će Hrvatskoj biti na raspolaganju u novom finacijskom razdoblju, a koje su prilika i za Vinkovce”, kazao je Ressler poručivši kako je sigurno da Vinkovci za deset godina neće biti niti približno onome kako izgledaju danas ili su izgledali u bliskoj prošlosti.

Po riječima vinkovačkog gradonačelnika Ivana Bosančića, uvrštavanjem Vinkovaca kao najstarijeg naselja u Europi u postav Kuće europske povijesti doprinijet će se turističkoj prepoznatljivosti ovoga kraja i povećanju značaja činjenice kako na samom istoku Europe postoji mjesto s 8.000 godina kontinuirane naseljenosti.

Ministar obrane Mario Banožić ocijenio je kako tek dolaze dobra vremena i za Vinkovce i za Vukovarsko-srijemsku županiju pa i cijelu Slavoniju i Baranju. “Nova financijska perspektiva od sedam godina će se vjerojatno razvući i koju godinu više, možda i deset godina što znači da smo mi u ovom trenutku spremni definirati izvore financiranja za naše projekte kroz narednih deset godina”, kazao je Mario Banožić.

Kandidat HDZ-a za vukovarsko-srijemskog župana Damir Dekanić čestitao je gradonačelniku Ivanu Bosančiću i Agenciji za razvoj i investicije VIA Vinkovci na brojnim projektima koji su do sada u Vinkovcima uspješno provedeni te mnogi planirani i u budućnosti. “Kada imate viziju, planove, volju i instrumente da planirano provedete pa još i ovakve ministre i eurozastupnika, onda to sve skupa još više pospješuje cijelu priču”, rekao je Dekanić.

Tijekom sastanka, zatvorenog za novinare, ravnateljica Agencije za razvoj i investicije grada Vinkovaca VIA Danijela Slipčević predstavila je projekte koji su do sada realizarani iz EU i domaćih izbora u Vinkovcima te buduće razvojne planove rekavši kako Vinkovci imaju spremnih projekata u vrijednosti većoj od 200 milijuna kuna.