Zabrinutost radi opasnosti od širenja afričke svinjske kuge u Osječko – baranjskoj županiji

Foto: Pixabay/skeeze

ZAGREB, Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je danas u Zagrebu, u nazočnosti predsjednice Nacionalnog kriznog stožera za kontrolu i suzbijanje afričke svinjske kuge i ravnateljice Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Tatjane Karačić, državnih tajnika Mladena Pavića i Zdravka Tušeka te ravnatelja Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Zdravka Baraća održala sastanak na temu afričke svinjske kuge s predstavnicima Osječko-baranjske županije, predstavnicima Udruge hrvatskih proizvođača svinja s područja Osječko-baranjske županije, Centra za unapređivanje stočarstva, Državnog inspektorata RH na čelu s glavnim državnim inspektorom Andrijom Mikulićem sa suradnicima te Veterinarskog instituta, Hrvatske veterinarske komore i Veterinarskog fakulteta. 

Na sastanku se prisutne izvijestilo o aktualnoj epidemiološkoj slici, brojnim mjerama i aktivnostima koje se provode u cilju što bržeg suzbijanja afričke svinjske kuge, a predstavnici Ministarstva poljoprivrede su saslušali prijedloge i odgovorili na upite sudionika te je otvorena diskusija o elementima Naredbe o mjerama kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge. Predstavnici županije izrazili su zabrinutost zbog mogućeg širenja afričke svinjske kuge na područje Osječko-baranjske županije, imajući u vidu značaj te županije za hrvatsko svinjogojstvo.

„Ulažemo iznimne napore kako bismo pomogli posjednicima da rekategoriziraju svoja gospodarstva i osigurali dovoljan broj interventnih timova. Osječko-baranjska županija je od iznimne važnosti za cijelo hrvatsko svinjogojstvo i činimo sve što je u našoj moći da ga zaštitimo. Kontinuirano smo provodili, i provodimo, velik broj strukturnih, redovnih i dohodovnih potpora sektoru, a sada je važno da zajedničkom suradnjom svih dionika zaustavimo širenje afričke svinjske kuge. Želim zahvaliti svim odgovornim posjednicima, akademskoj i stručnoj zajednici, jedinicama lokalne i regionalne samouprave te svim službama na terenu, Državnom inspektoratu RH, na pravovremenom djelovanju, suradnji i konstruktivnim prijedlozima“, izjavila je ministrica Vučković. 

Predsjednica Nacionalnog kriznog stožera za kontrolu i suzbijanje afričke svinjske kuge i ravnateljica Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Karačić izvijestila je prisutne o trenutnoj situaciji u zonama ograničenja, naglasivši kako u zadnjem razdoblju ipak bilježimo trend pada izbijanja afričke svinjske kuge.