Za nasilnike u obitelji i ubojice žena traže se najoštrije kazne

Foto: Ivan Matić

Prije nekoliko dana u Vukovaru je, na pragu svoje obiteljske kuće, s više uboda nožem usmrćena 38-godišnja samohrana majka dvoje djece. Bio je to ovogodišnji 14. slučaj femicida u Hrvatskoj ili zloćina iz mržnje nad osobama ženskog spola motiviranim spolom žrtve. Iako policija nije izlazila u javnost s detaljima ovoga krvavog zločina poznato je kako je ubojica 45-godišnji Vukovarac koji je i ranije bio osuđivan radi nasilja nad bivšom suprugom.

On iza sebe ima neuspjeli brak i dvoje djece. Radio je jedno vrijeme u inozemstvu, a u Vukovaru je radio na postavljanju vanjskih fasada na kuće i slične. Prema neslužbenim informacijama u vrijeme zločina bio je pod utjecajem alkohola kao i raznih narkotika. U isto vrijeme ubijena žena je radila u školi kao računovođa te skrbila o svoje dvoje malodobne djece. Ubojici problem nije predstavljala niti činjenica da su se u trenutku zločina u kući nalazila i djeca. Navodno kako su žrtva i ubojica jedno vrijeme bili u ljubavnoj vezi.

Poslije ovoga posljednjeg slučaja femicida u Hrvatskoj ponovno se postavlja pitanje kako i na koji način spriječiti ovakve slučajeve ili ih pak svesti na najmanju moguću mjeru. Poslije jednoga od slučajeva ove godine predsjednik Vlade RH Andrej Plenković najavio je promjene zakona i pooštrovanje zakonskih odredbi. Izrazio je i nadanje kako će uz pomoć udruga unaprijediti okvir i praksu svih tijela te da ovakvi slučajevi ruše same temelje društva.

U isto vrijeme s prijedlozima što i kako napraviti puno su konkretnije udruge koje se bave ovakvom problematikom. O kolikom i kakvom problemu se radi govori i podatak da je u zadnjih 20 godina u Hrvatskoj ubijeno oko 400 žena!!! Službene brojke MUP-a kažu i kako se procjenjuje da u Hrvatskoj svakih 15 minuta jedna žena doživi nasilje. U prvih 8 mjeseci ove godine policija je evidentirala 6,1% više žrtava kaznenih djela nasilja u obitelji, točnije 1223 žrtve, u odnosu na isto razdoblje lani. Radi takve prakse su sigurne kuće širom Hrvatske prepune zlostavljanih žena i djece.

Govoreći o tome što i kako napraviti da se slučajevi femicida spriječe koordinatorica Autonomne ženske kuće Zagreb Neva Tolle kaže kako je jedina  moguća prevencija uvesti strože kazne koje će svakom potencijalnom počinitelju biti jasna poruka što ga čeka ukoliko se odluči za jedan takav korak.

„Nedavno je, na temu incidenata koje prave navijači huligani, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao kako takve pojave vandalizma treba najoštrije sankcionirati. Isto tako najoštrije treba sankcionirati i ubojice koje počine femicid. Nasilnicima se mora poslati jasna poruka od društva i države da će radi nasilja nad ženama ili femicida biti oštro kažnjeni“, rekla je Tolle.

Dodaje i kako svakako jeste i za prevenciju ali da Hrvatska kao društvo nema vremena čekati niz godina da djecu odgojimo na drugačiji način.

„Nitko ne može biti protiv prevencije pa nisam niti ja. Međutim, tko zna koliko će još biti žena ubijeno u slijedećih deset, petnaest ili dvadeset godina, koliko će nam biti potrebno da djecu još u vrtićima počnemo učiti neke stvari. Stoga mislim da su stroge kazne najbolja moguća prevencija ali i da u isto vrijeme se puno toga treba raditi na terenu i to počevši od dječjih vrtića kao i u osnovnim i srednjim školama“, istaknula je Tolle.

Na istu temu razgovarali smo i s aktivistkinjama nevladine udruge B.a.B.e. odakle su poručili kako su u gotovo svim slučajevima žrtve bile ubijene od strane bliskih muških osoba i to najčešće bivših ili sadašnjih intimnih partnera. I iz ove udruge kako je neophodno sve što se događa ozbiljno shvatiti te educirati i senzibilizirati sva nadležna tijela, medije i javnost kako bi se ujedinili u borbi protiv rodno uvjetovanog nasilja koje nije privatna stvar nego se radi o važnom društvenom pitanju i odgovornosti cijeloga društva.

„Iz godine u godinu u Hrvatskoj se bilježi napredak ali to je još nedovoljno što govori i broj slučajeva femicida. Mora se nastaviti kontinuirano raditi na svim razinama i ne odustajati dok se stvari ne promijene u cijelosti“, rekla je aktivistkinja udruge B.a.B.e. i voditeljica Sigurne kuće Ivana Sučić.

Prema njenim riječima ključ se nalazi u obitelji odakle, kako ističe, zapravo sve kreće. Napominje kako u nizu obitelji u Hrvatskoj i dalje se muška i ženska djeca različito odgajaju, odnosno da djecu odgajamo u patrijahalnom društvu, što se mora promijeniti. Napominje kako se djecu treba učiti da sukobe rješavaju kroz nenasilnu komunikaciju, odnosno kroz razgovor ali i da se pri tome jedna strana ne povlači. Dalje bi se trebalo na isti način nastaviti raditi u dječjim vrtićima i školama te polako ali sigurno mijenjati način razmišljanja kod djece.   

„Neophodno je da se sve institucije društva uključe i rade kontinuirano jer samo tako možemo prestati odgajati male nasilnike koji smatraju da su žene samo objekti. Međutim, moramo biti svjesni i da to nije proces koji se može napraviti za godinu – dvije jer za godinu – dvije nije niti stvoren taj problem. Trebat će nam puno vremena da se takve stvari promijene i da naše društvo postane jednako sigurno“, zaključila je Sučić.

B.B.