Walkow – novo vukovarsko craft pivo na tržištu

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Ljubitelji craft piva u Vukovaru od prije nekoliko tjedana mogu piti i novo Walkow pivo koje je proizvod Craft pivovare Vukovar. Tvrtku i craft pivo pokrenuo je mladi bračni par Komšić, Iva i Ivan, koji su garažu obiteljske kuće pretvorili u malu pivovaru. Govoreći o počecima kažu kako su počeli sa kuhanjem piva doma poslije čega je nekako logičan slijed bila craft pivovara. Rezultat je craft pivo Walkow koje se već sada može piti u više vukovarskih kafića.

„Zadovoljni smo za sada kako sve ide. Ljudi su prepoznali naše pivo kao kvalitetno i do sada imamo samo pozitivne komentare. Vjerujemo u ovaj projekt te smo sigurni kako će biti dobro. Mnogo toga je i nama novo ali se snalazimo. U ovome smo samo nas dvoje tako da kada nešto zapne ili se pojavi problem zovemo prijatelje pivare za pomoć. Trenutno smo fokusirani na Vukovar ali u budućnosti se planiramo širiti. Želimo pokriti cijeli grad ali i okolicu“, rekli su Komšići.

Njihova pivovara ima kapacitet 2800 litara s tim da se kapacitet, ako bude potrebe, može i proširiti. Planiraju do kraja godine na tržište izbaciti još jedno pivo. Govoreći o Walkow pivu kažu kako je ono nefiltrirano i nepasterizirano pivo, bez aditiva i umjetnih bojila. Na njihovoj facebook stranici stoji kako je pivo karakterističnog “blonde” stila, zvanog i “golden ale” – što znači blaža, laganija varijanta američkog ale piva s nešto manje hmelja i manje arome. „Blonde ale“ je izvorno zamišljen kao način prelaska potrošača sa komercijalnih piva na craft piva.

Osim po okusu Walkow pivo lako je prepoznati s obzirom da je njegova boca prepoznatljiva. Naime, uz naziv Walkow vidi se i vukovarski Vodotoranj. Walkow je inače starohrvatski naziv za vukovarsku utvrdu sazdanoj na visokoj dunavskoj obali, a po kojoj je puno godina kasnije Vukovar i dobio ime.