U Vukovaru otvorena ispostava Ministarstva branitelja koja će tragati za nestalim osobama

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Nakon godina ukazivanja na problem da je premali broj osoba uključen u potragu za nestalima u Vukovaru je otvorena Područna ispostave Istok Ministarstva branitelja. Prema riječima ministra Tome Medveda otvaranjem ove ispostave ministarstvo intenzivirati aktivnosti na pronalasku nestalih osoba.

„Od 1541 nestale osobe koliko ih je trenutno na popisu nestalih njih 567 je s područja hrvatskoga Podunavlja. Od toga broja 481 osoba je s prostora Vukovarsko-srijemske županije, a njih 86 iz Osječko-baranjske županije“, rekao je Medved govoreći o razlozima zašto je ispostava Istok otvorena baš u Vukovaru.

Najavio je i kako će s istom zadaćom ministarstvo otvoriti i ispostavu u Splitu koja će biti zadužena za jug Hrvatske.

„Konačno smo dočekali da Vukovar, koji je grad gdje su zabilježena najveća stradanja i najveći je broj nestalih osoba, dobije jedan ovakav ured. Nadam se da će otvaranje ispostave Istok dati puno bolje rezultate od dosadašnjih i da informacije koje dopiru do nas budu brže i efikasnije provjerene. Nadam se i da će pomoći i da kod nekih, koji znaju gdje se nalaze tijela ubijenih, progovori i kaže istinu“, rekla je predsjednica Saveza udruga zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir.

Mišljenja je i kako bi rješavanje pitanje nestalih osoba pomoglo u normalizaciji života u Vukovaru i Hrvatskoj.