U Borovu obilježena 26. obljetnica ubojstva 12 vinkovačkih policajaca

Foto: Đuro Karalić

BOROVO, Komemorativnim skupom te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen-obilježja u Borovu je obilježena 26. obljetnica ubojstva 12 pripadnika vinkovačke Specijalne jedinice policije koje su pripadnici srpskih paravojnih postrojbi ubili i masakrirali 2. svibnja 1991. godine u tome mjestu nedaleko Vukovara.

Komemorativni program započeo je mimohodom udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata od ulaza u Borovo do spomen-obilježja podno kojega su položeni vijenci i zapaljene svijeće. Članovima braniteljskih udruga u mimohodu se pridružila i  predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović koja se u govoru na komemorativnom skupu založila za kažnjavnje krivaca za smrt 12 policajaca.

“Nedopustivo je da za zločin i ubojstvo 12 hrvatskih redarstvenika do danas zapravo nitko nije odgovarao. Ne možemo se pomiriti niti zadovoljiti opravdanjima o proteku vremena ili drugim poteškočama u istragama. Obaveza države za utvrđivanjem istine i krivnje za podmukla i okrutna ubojstva hrvatskih redarstvenika u Borovu Selu trajna je i prestat će tek onog trenutka kada i posljednji osumnjićeni za taj zločin stupi pred lice pravde”, kazala je Kolinda Grabar Kitarović.

Govorili su i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Tomislav Panenić, izaslanik predsjednika Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, državni tajnik u MUP-u Robert Kopal te predsjednik Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata Josip Klemm koji je u ime hrvatskih branitelja zatražio oprost od roditelja i članova obitelji ubijenih policajaca jer još uvijek, iako je od zločina u Borovu Selu proteklo 26 godina, nisu pravdi privedeni počinitelji toga nedjela.

“Nismo napravili ništa za pokoj naših prijatelja i na tom smo testu pali”, ustvrdio je Klemm ukazavši na potrebu da budući naraštaji prenose istinu o Domovinskom ratu.

Molitvu kod spomen obilježja podno kojega su položeni vijenci i zapaljene svijeće predvodio je vojni ordinarij u miru, mons. Juraj Jezerinac.