U Vukovaru održani Dani poslova u turizmu

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Hrvatska je na dobrom putu da iz svoga bazena nezaposlenih osoba, ali i onih zaposlenih koje su spremne mijenjati posao, osigura dovoljan broj radnika u turizmu. Rečeno je to na Danima poslova u turizmu koji su održani u Vukovaru, a koje su organizirali Ministarstvo turizma, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava i Hrvatski zavod za zapošljavanje. Po riječima državne tajnice u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava Majde Burić tijekom prošle godine u poslovima u turizmu bilo je angažiramo oko 30.000 radnika.

„HZZ je proveo anketu u kojoj je oko 22.00 nezaposlenih reklo da su zainteresirani za rad u turizmu. Od toga broja oko 5.000 njih je s područja pet slavonskih županija. Mislimo da smo na dobrom putu da potrebe za radnicima u turizmu pronađemo u Hrvatskoj“, rekla je Burić.

Pomoćnica ministra turizma Olivera Shejbal kazala je kako je cilj na jedan inovativan na način, kroz Dane poslova u turizmu, učenike osnovnih škola zainteresirati za nastavak školovanja u turističkim školama, a mlade koji već pohađaju te škole zainteresirati da ostanu u turističkim djelatnostima.

„Turizam je najbrže rastuća gospodarska grana, a turizam kao djelatnost broj jedan u Hrvatskoj. Ispred nas su brojne nove investicije, hoteli za pto moramo osigurati radnu snagu. Mladima želimo pružiti mogućnost da rade i da od toga rada mogu živjeti“, rekla je Shejbal.