Obilježena 31. obljetnica osnivanja 3. Gardijske brigade Kune

Foto: Đuro Karalić

Svečanom akademijom u Hrvatskom domu, misom zadušnicom u crkvi sv. Filipa i Jakova te polaganjem vijenaca na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, u Vukovaru je danas obilježena 31. obljetnica osnutka 3. Gardijske brigade Kune.

Treća gardijska brigada Kune osnovana je 29. travnja 1991 u Vinkovcima. Njihov ratni put obilježile su velike pobjede na gotovo svim hrvatskim ratištima, između ostaloga dali su nemjerljiv doprinos u obrani Vukovara, zapadne Slavonije, na vinkovačkim bojištima, Bosanskoj Posavini te u akciji Bljesak. Krpoz brigadu je prošlo oko 10.000 pripadnika.

Počast poginulim i nestalim pripadnicima Kuna odao je u Vukovaru izaslanik predsjednika Vlade, ministar obrane Mario Banožić.

“Tijekom Domovinskog rata vođeni zajedništvom branili ste i oslobađali jedinu nam domovinu Hrvatsku od velikosrpske agresije. S posebnom zahvalnošću prisjećamo se poginulih, nestalih i umrlih pripadnika 3. gardijske brigade „Kune“. Ljubav prema Slavoniji, Baranji, Srijemu i cijeloj domovini bila je vaša nit vodilja u Domovinskom ratu”, poručio je pripadnicima te postrojbe Banožić.

Podsjetio je kako je život za domovinu položio 391 pripadnik Kuna, za šesnaest pripadnika se još ni danas ne zna njihova sudbina i vode se kao nestali, a 1088 je ranjeno.

“Velika je to žrtva, njima dugujemo najviše”, ustvrdio je ministar obrane Mario Banožić.