U Vukovaru održan kamp nogometnih vratara za talentirane dječake

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, U organizaciji Nogometnog središta Vukovar na vukovarskom stadionu HNK „Borovo“ održan je kamp za nogometne vratare. Bila je ovo prilika da 16 polaznika kampa, koji su bili od 2006 do 1999 godišta, steknu osnovna znanja koja trebaju imati vratari.

“Ovo je jedna edukacija, informacije koju vratari trebaju dobiti, osnovne informacije. Ja sam trener u Dinamu i nama jako talentirani vratari dolaze s ovog područja, međutim ti talentirani vratari nemaju osnov. Došli su s nekim navikama koje je teško ispraviti i tu dolazi do problema da se taj talentirani vratar onda ne može uspoređivati s Dinamovim vratarom koji je usvojio kompletan rad i tehniku. Vratar koliko je god talentiran ne može dostići razinu primjerice Dinamovog vratara. Zato sam krenuo u Slavoniju jer sam i ja iz Slavonije”, rekao je voditelj kampa Vladimir Ilečić koji trenutno radi s vratarima kao jedan od trenera u Dinamu.

Prema njegovim riječima s djecom se danas radi ali su svi okupirani prvom ekipom pri čemu je vratar bio uvijek zadnji bez obzira što svi ovise o vrataru. Govoreći o kampu u Vukovaru Ilečić je rekao kako ima nekoliko talentiranih dečkića i to pogotovo u mlađem uzrastu.

“Ako nastave s takvim radom biti će dobri vratari. Ali, jako je teško doći u veliki klub ili do Dinama. U samom procesu Dinama dođe puno djece koji su talentirani, tamo je sasvim drugačiji rad i zato ta djeca koja dođu moraju imati neku osnovu. Nije talent sve, talent je samo jedan početak da on može određene vježbe savladati. Da bi on te vježbe savladao mora dobiti puno ponavljanja da to bude jedan automatizam i kad taj vratar dođe u Dinamo da se on može nositi s dinamovim vratarima. Isto kao što naša djeca kada dođu u europski klub moraju biti puno bolji i kvalitetniji nego njihovi vratari jer je i tamo dobar rad. Znači ovdje moraš biti izvanzemaljac da bi došao vani i da bi uspio. Zato jednom Subašiću, jednom Kaliniću skidamo kapu kada odu tamo i kada uspiju”, rekao je Ilečić.

S Ilečićem kamp u Vukovaru vodio je i instruktor vratara UEFA-e Branko Šušnjara.