Započinju radovi na energetskoj obnovi još pet zgrada u Vukovaru

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Tijekom idućih nekoliko dana na pet višestambenih zgrada u Vukovaru započet će radovi na energetskoj obnovi. Rezultat je to provedenoga natječaja Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost gdje je vukovarska gradska tvrtka Tehnostan d.o.o. prošla se pet zgrada. Cilj radova je toplinski izolirati vanjsku ovojnicu zgrade, odnosno smanjiti troškove grijanja i hlađenja. Projektirana ušteda toplinske energije po završetku radova je gotovo 80%. Osim uvelike umanjenih računa i ugodnijeg boravka u stanovima, građani Vukovara obnovljenim fasadama dobivaju i ljepšu vizuru grada.

“Ukupna vrijednost radova iznosi oko 11 milijuna kuna od čega Fond osigurava oko 6,5 milijuna kuna, Grad Vukovar oko 2,2 milijuna kuna i stanari kroz pričuvu također osiguravaju 2,2 milijuna kuna”, rekao je Penava.

Prema njegovim riječima moguće je da će uskoro doći pozitivan odgovor i za još jednu apliciranu zgradu s čime bi se visina sredstava dodatno povečala. Podsjetio je i kako je prošle godine, također putem natječaja kojega je provodio Fond, energetski obnovljeno četiri zgrade. U te poslove uloženo je oko 10 milijuna kuna.

“Na ovaj način ne samo da grad dobiva ljepšu vizuru nego su i računi za grijanje manji 40-50 posto”, istakao je Penava dodajući kako je ovo primjer još jedne dobre suradnje građana, Gradske uprave i gradskih tvrtki koji su postizanjem dogovora i zajedničkim naporima pronašli način kako Vukovar učiniti još ljepšim mjestom za život.

Direktor Komunalca Kristijan Lovrenščak pojasnio je kako u projekte energetske obnove stambenih zgrada, kroz natječaje Fonda, mogu biti aplicirane zgrade koje imaju D razred energetske učinkovitosti. Nakon provedene obnove taj razred iznositi će B ili C.

“Sve je manje takvih zgrada. Kao neke kritične zgrade za energetsku obnovu preostale su zgrade na Vijencu Ruđera Boškovića i dio zgrada u naselju Olajnica”, rekao je Lovrenščak.