U vukovarskoj Koloni sjećanja više od 100.000 domoljuba

VUKOVAR, Više od 100.000 domoljuba iz cijele Hrvatske došlo je u petak u Vukovar kako bi se poklonili žrtvi toga grada u Domovinskom ratu i odali počast svima koji su život dali za slobodnu Hrvatsku, a među kojima se nalazio i kompletan državni vrh.

Kolona sjećanja protezala se od vukovarske bolnice do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata, a i nakon što su državna i druga izaslanstva položila vijence i zapalila svijeće na groblju, tisuće domoljuba još uvijek je hodalo prema groblju željevši odati počast žrtvama agresije.

Počast poginulima u agresiji bivše JNA i srpskih parapostrojbi na Vukovar polaganjem vijenca i paljenjem svijeće odala je  predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović uz koju su se nalazili supruga te sinovi poginulog generala Blage Zadre te  Željka Jurić Mitrović sa kćeri.

U ime Hrvatskog sabora vijenac je položio predsjednik Božo Petrov,  u ime Vlade premijer Andrej Plenković.

Počast poginulim braniteljima i civilima Vukovara odali su i vukovarski branitelji predvođeni posebnim zapovjednikom obrane Brankom Borkovićem te povjerenikom Vlade za Vukovar  s početka 90- tih Marinom Vidićem Bilim.

Vijenac je položilo te svijeću zapalilo i izaslanstvo grada Vukovara predvođeno gradonačelnikom Ivanom Penavom.

Nakon državnih, braniteljskog te izaslanstva grada Vukovara vijence su položila i brojna druga izaslanstva među kojima i Vukovarsko-srijemske županije predvođeno županom Božom Galičem i predsjednikom Hrvatske zajednice županija Goranom Paukom.

Molitvu na groblju za sve poginule i nestale molio je đakovački i osječki nadbiskup msgr. Đuro Hranić, dok je misu zadušnicu na groblju predvodio zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić.

Program obilježavanja, započeo je u jutarnjim satima u vukovarskoj bolnici, a potom se kolona sjećanja predvođena vukovarskim braniteljima i članovima obitelji poginulih i nestalih branitelja uputila prema memorijalnom groblju.

U počast poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima i civilima u Vukovaru, niz Dunav večeras je pušteno 1.000 upaljenih lampiona u sklopu projekta “Svjetlosna rijeka sjećanja” Željka Kovačića.

Bitka za Vukovar u kojoj je, prema podacima vukovarskih gradskih vlasti poginulo i ubijeno 4.000 ljudi,, započela je 25. kolovoza, kada su jugoslavenska vojska i srpske paravojne postrojbe krenule u opći tenkovsko-pješački napad na Vukovar. Oko 1800 hrvatskih branitelja, među kojima je bio veliki broj dragovoljaca iz cijele Hrvatske, uspjelo je Vukovar braniti gotovo puna tri mjeseca. Obrana grada slomljena je 18. studenoga 1991.

U srpske koncentracijske logore odvedeno je nekoliko tisuća zarobljenih hrvatskih branitelja i civila, dok je iz grada prognano oko 22.000 Hrvata i ostalih nesrba. Na popisu zatočenih i nestalih iz Domovinskog rata s vukovarskog područja nalazi se još 309 osoba.

Đuro Karalić

Foto: Đuro Karalić