Vukovar i Vukovarci u prisjećanju najtužnijeg dana

Foto: vukovar.hr

VUKOVAR, Komemorativnim programom u dvorištu vukovarske bolnice te Kolonom sijećanja koju će predvoditi vukovarski branitelji i članovi obitelji poginulih i nestalih branitelja, u Vukovaru se u petak obilježava 25. obljetnica stradanja toga grada u Domovinskom ratu i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991..

Obilježavanju će, kako je najavljeno, nazočiti kompletan državni vrh predvođen predsjednicom Republike Kolindom Grabar Kitarović koja je još u četvrtak navečer došla u Vukovar i predsjednicima Hrvatskog sabora i Vlade Božom Petrovim i Andrejoj Plenkovićem te ministrima iz Vlade, saborskim zastupnicima, stranačkim čelnicima te ostalim državnim i drugim dužnosnicima.

Nakon prigodnog programa u dvorištu bolnice, sudionici obilježavanja Dana sjećanja uputit će se u Koloni sjećanja gradskim ulicama do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata, gdje će državna i druga izaslanstva položiti vijence i zapaliti svijeće. Misu zadušnicu na groblju će predvoditi nadbiskup zagrebački i metropolit, kardinal Josip Bozanić.

Očekuje se kako će oe godine u Vukovar pristići rekordan broj domoljuba iz svih krajeva Hrvatske i inozemstva koji u grad na Dunavu pristižu od četvrtka. Svoj obol obilježavanju 25. obljetnice vukovarske tragedije dala je i Vlada koja je u četvrtak zasjedala u Vukovaru te je donijela niz odluka o ulaganjima u obnovu i razvoj grada.

Bitka za Vukovar u kojoj je, prema podacima vukovarskih gradskih vlasti poginulo i ubijeno 4.000 ljudi,, započela je 25. kolovoza, kada su jugoslavenska vojska i srpske paravojne postrojbe krenule u opći tenkovsko-pješački napad na Vukovar. Oko 1800 hrvatskih branitelja, među kojima je bio veliki broj dragovoljaca iz cijele Hrvatske, uspjelo je Vukovar braniti gotovo puna tri mjeseca. Obrana grada slomljena je 18. studenoga 1991.

U srpske koncentracijske logore odvedeno je nekoliko tisuća zarobljenih hrvatskih branitelja i civila, dok je iz grada prognano oko 22.000 Hrvata i ostalih nesrba. Na popisu zatočenih i nestalih iz Domovinskog rata s vukovarskog područja nalazi se još 309 osoba.

Đuro Karalić

Foto: posuje.net