Obilježeno 25 godina od stradanja vinkovačke Gradske knjižnice i čitaonice

Foto: vinkovci.hr

VINKOVCI, Prigodnim programom u Gradskoj knjižnici i čitaonici u Vinkovcima u četvrtak je obilježena je 25. godišnjica njezina uništenja, a sudionici su se prisjetili jeseni 1991. godine kad je knjižnica granatirana te zapaljena dok je u požaru izgorjelo 85.000 knjiga, među kojima i kompletna rukopisna ostavština Josipa Kozarca, Vladimira Kovačića i Joze Ivakića te djelomično Ivana Kozarca.

“Večeras smo u knjižnici koja je jedan od simbola razaranja i uništenja, ona je dokaz kako su nas htjeli uništiti, ne samo ljudske živote, već najvažnija kulturna obilježja i kulturne ustanove”, istaknula je ministrica kulture Nina Obuljen-Koržinek, podsjećajući da je već 1992. godine počela obnova knjižne građe za vinkovačku knjižnicu, u čemu je sudjelovala cijela Hrvatska.

Vinkovački gradonačelnik Mladen Karlić najavio je početak gradnje Hratskog doma u Vinkovcima u proljeće iduće godine, a u kojem bi svoje mjesto trebala pronaći i Gradska knjižnica i čitaonica. Ravnateljica vinkovačke knjižnice Emilija Pezer podsjetila je pak na dugu tradiciju knjižničarstva u Vinkovcima, posebice Vinkovačke čitaonice, utemeljene 9. kolovoza 1875. godine za banovanja Ivana Mažuranića, kada su Vinkovci bili sastavni dio Vojne krajine.

hina.hr/Đuro Karalić

Foto: gkvk.hr