Molitvom i paljenjem svijeća u vukovarskoj bolnici, odana počast žrtvama agresije na Vukovar

VUKOVAR, Paljenjem svijeća u dvorištu vukovarske Opće bolnice, te molitvom koju su kod spomen obilježja u krugu bolnice predvodili mladi grada Vukovara, brojni Vukovarci i djelatnici bolnice odali su u četvrtak navečer počast žrtvama agresije bivše JNA i paravojnih srpskih postrojbi na Vukovar 1991. godine.

Brojnim Vukovarcima u molitvi su se pridružili i predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović te članovi Vlade predvođeni predsjednikom Andrejom Plenković koji su danas u Vukovaru održali sjednicu Vlade.

Do 20. studenoga, nizom komemorativnih skupova i priedbi u sklopu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, odat će se počast svim sudionicima obrane grada i podsjetiti na tragična zbivanja iz Domovinskog rata i stradanja Vukovara i njegovih građana u agresiji na grad 1991. godine bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi.

Središnje obilježavanje upriličit će se u petak, 18. studenoga, na 25. obljetnicu sloma obrane grada, kolonom sjećanja od Opće bolnice Vukovar do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata na kojem će državna i druga izaslanstva položiti vijence i zapaliti svijeće.

Stradanje vukovarske gradske četvrti Borovo naselje u Domovinskom ratu obilježit će se 19., a 20. studenoga odat će se počast žrtvama koncentracijskog logora Velepromet i ubijenima na Ovčari.

Hrvatski državni sabor donio je 1999. godine Odluku o proglašenju 18. studenoga Danom sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, kojom je određeno na dostojanstven i primjeren način odati počast svim sudionicima obrane Vukovara – grada simbola hrvatske slobode.

Đuro Karalić

Foto: Ivan Matić