Vukovarsko-srijemskom Zavodu za hitnu medicinu predana dva nova sanitetska vozila

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI/VUKOVAR,  Zavodu za hitnu medicinu Vukovarsko-srijemske županije u Vinkovcima u petak su predana dva nova sanitetska vozila, vrijedna milijun kuna, a financirana županijskim decentraliziranim sredstvima. U nazočnosti ravnateljice Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maje Grba-Bujević, vozila je ravnatelju županijskog Zavoda Mati Matiću predao vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, a potom su svu skupa u Vukovaru obišli gradilište buduće zgrade vukovarske Ispostave Zavoda.

“Kada smo prije devet godina krenuli sa reformom Hitne u Vukovarsko-srijemskoj županiji, ovaj Zavod je bio na niskim granama. Bila su to vozila sa drvenim pregradama i potpuno neuvjetna, a osoblje nije bilo educirano i sa zastarjelom opremom. Standardizacijom, koja je bila dio reforme, u cijeloj smo Hrvatskoj znanto podigli kvalitetu usluge pružanja hitne medicinske skrbi”, kazala je Grba-Bujević.

Po njezinim riječima, Vukovarsko-srijemska županija možda je najbolji primjer kako ono sve što je bilo dogovoreno u reformi, sada ide svome uspješnom kraju.

Po riječima ravnatelja županijskog Zavoda za hitnu medicinu Mate Matića, Zavod za hitnu medicinu Vukovarsko-srijemske županije sa dva nova vozila raspolaže sa ukupno 17 vozila te 25 liječnika, koliko bi ih i trebalo biti.

“Ovo je možda drugi puta u devet godina koliko sam ravnatelj da je situacija tako dobra. Kada sam prije dvet godina preuzimao službu zatekao sam tri liječnika”, kazao je Matić.

Župan Božo Galić izrazio je zadovoljstvo što je Hitna medicina Vukovarsko-srijemske županije u potpunosti opremljena te spremna ispuniti sve zahtjeve koji se pred nađu pred njezinim djelatnicima.

Primopredaji vozila nazočan je bio i predsjednik Gradskog vijeća Vinkovaca Mladen Karlić koji je kao mladi liječnik vodio vinkovačku hitnu službu.

“Bili smo neopremljeni, ali i nedovoljno educirani. Važilo je pravilo da u Hitnoj uvijek završe mladi liječnici, umjesto da je bilo obrnuto jer često puta nađete se u situaciji da morate nekom spašavati život, a vi imate samo znanje iz knjiga koje je u takvim situacija često nedovoljno”, prisjetio je mladih liječničkih dana Mladen Karlić.

Gradnja nove zgrade vukovarske Ispostave Zavoda za hitnu medicinu Vukovarsko-srijemske županije financira se županijskim decentraliziranim sredstvima. Vukovarsko-srijemska županija osigurala je 1,7 milijuna kuna za prvu fazu izgradnje, koja će biti dovršena u 2020. godini, a grad Vukovar darovao je zemljište površine 2270 četvornih metara.  Ukupna vrijednost investicije iznosi 4,7 milijuna kuna, a dovršetak radova planiran je u 2021. godini, rečeno je tijekom obilaska gradilišta.