Ovogodišnji Đakovački vezovi otvaraju se scenskom slikom „Sjaj nam sunce domovini slatkoj…”

Foto: Đakovački vezovi

Scenarij svečanog otvaranja 58. Đakovačkih vezova nazvan je ove godine „Sjaj nam sunce domovini slatkoj…“,  prema, barem u Đakovu, ponešto izmijenjenom najpoznatijem stihu Luke Botića koji se nalazi i na spomeniku na đakovačkom Gradskom groblju. Botić je izvorno napisao „sjaj mi“, a mi danas 161 godinu od njegove smrti njegove stihove doživljavamo kao zajedničku baštinu od ovim istom đakovačkim i slavonskim nebom.  

Izbor Botićevih stihova je jasan znak kako će glavni junak dramske igre obogaćene pjesmom, plesom, narodnim običajima, gastronomskim i konjogojskom tradicijom biti Luka Botić, hrvatski pjesnik, koji je u Đakovu ostvario veliku pjesničku karijeru, iako je prekratko živio (od 1830. do 1863.). U Đakovu je proveo trećinu svoga prekratkog života te na koncu izabran i za saborskog zastupnika, narodnog predstavnika Đakovštine, u možda najslavnijem saborskom sazivu iz 1861.

„U središtu scenske slike je kulturno-povijesni događaj iz 1854. kada Luka Botić dobiva prvu hrvatsku književnu  nagradu – čitatelja Nevena – zarađuje 8 zlatnih dukata i postiže nacionalnu slavu koja mu podiže ugled i kod njegovog mecene biskupa Strossmayera. U scenskoj slici susrećemo Luku Botića i njegovog najboljeg prijatelja, Mirka Hrvata kasnijeg predsjednika Hrvatskog sabora, biskupa Strossmayera i njegovog tajnika i pjesnika Jurja Tordinca te neke druge povijesne i izmaštane likove. Oni nam pokazuju jedno prijelomno vrijeme hrvatske povijesti, ali i narodnu svakodnevicu, običaje, međusobne odnose, uz neizostavan humor koji začini dramsku radnju. Naravno, sam tijek radnje je tajna,  a oni znatiželjniji Đakovčani dio radnje mogu „uhvatiti“ i na generalnoj probi, dan uoči svečanog otvaranja, u četvrtak 4. srpnja 2024.“, rekao nam je Mirko Ćurić o sadržaju ovogodišnje scenske slike.

Prijenos otvaranja i ove godine Prvom programu Hrvatske televizije

I ove godine, dvadeset i prvu godinu zaredom autor scenarija je Mirko Ćurić, a redatelj Darko Milas. Glazbeni urednik je Tomo Radičević. Tehnička produkcija je Boris Miholjek, videozapisi Mario Šulina, scena Jasna Ćorić i Saša Vuković, a maska Ružica Miler. Program vode Sandra Lončarić i Stjepan Bešlić, a dramsku igru izvode  Vedran Dakić, Ivan Ćaćić, Ana Ilakovac, Antonija Mrkonjić, Antonio Jakupčević, Tatjana Bertok Zupković, Selena Andrić, Miroslav Čabraja, Mario Rade, Lovro Klepo i Darko Milas, KUD-ovi „Tena“ i „Šokadija“ Strizivojna te niz glazbenih sastava i solista.

Svečano otvaranje 58. Đakovačkih vezova moći će se pratiti u petak, 5. srpnja uz izravan prijenos na Prvom programu Hrvatske televizije od 21 sat.