Vukovarsko-srijemski SDP “uklonio” Cegledija, a podršku za župana dao Paneniću

Foto: press032.com

VINKOVCI, U srijedu je održana sjednica Županijskog odbora SDP-a Vukovarsko-srijemske županije na kojoj je većinom glasova odlučeno kako će SDP ipak na predstojećim lokalnim izborima podržati Tomislava Panenića za vukovarsko-srijemskog župana.

Time su vukovarsko-srijemski SDP-ovci “maknuli u stranu” prethodno donijetu vlastitu odluku kojom je za kandidata te stranke za župana Vukovarsko-srijemske županije bio određen Zlatko Cegledi iz županjske organizacije.

Razlozi za to, jasno je kao iz aviona, čisto su praktične prirode. Dio vukovarsko-srijemskih SDP-ovaca (a očito u ovom trenutku i premoćnih u organizaciji) je naime procjenio kako su im šanse za ulazak u vlast na županijskoj razini puno veće s nezavisnim kandidatom Tomislavom Panenićem iza kojega je već formalno stao i Most, nego s Zlatkom Cegledijem, kojemu je kao razlog micanja s pozicije kandidata za župana spočitana neaktivnost u promoviranju vlastite kandidature čime je, kako ocjenjuje dio najjače vukovarsko-srijemske oporbene stranke, nanio i štetu samoj stranci.

Postoji dakako i uvjet podrške Tomislavu Paneniću, a taj je da jedno mjesto zamjenika župana pripadne SDP-u. Kome će se ta funkcija ponuditi, ostaje još uvijek nedorečeno iako su postojale kod nekih SDP-ovaca opcije da to bude upravo Zlatko Cegledi, kojemu bi se na taj način kompenziralo oduzimanje kandidature za župana ili čak bivši vukovarski gradonačelnik Željko Sabo koji bi se najvjerojatnije rado vratio u politiku, ali ne baš na bilo koju poziciju, a koji u toj svojoj želji na najveće otpore nailazi, ne izvana kako bi se dalo pretpostaviti, nego iz nutrine vlastite stranke, točnije vrha vukovarskog SDP-a. Kako se može međutim saznati od pojedinih članova SDP-a iz Vukovarsko-srijemske županije i jedna i druga opcija teško su izgledne ali formalna odluka o kandidatu za zamjenika župana nije donešena tako da je teško reći jeslu li Ceglediju i Sabi ta vrata još uvijek poluotvorena ili u potpunosti zatvorena.

Ono što međutim pomalo iznenađuje je odluka Županijskog odbora o izuzimanju predsjednika vinkovačke organizacije SDP-a Damira Rimca iz pregovora o mogućim koalicijama na županijskoj razini. Riječ je o, u političkom smislu, najiskusnijem članu SDP-a u toj županiji koji se nalazio i na čelu županijske organizacije, bio saborski zastupnik i član nekoliko odbora u Saboru te za Milanovićeve Vlade predsjednik Državnog povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda. Sada ga se, kako se saznaje, maknulo iz pregovaračkog tima, a u pozadini svega je, kako se može doznati, protivljenje Damira Rimca predizbornom koaliranju sa određenim strankama kao što su HSS i HSLS, a s kojima vukovarsko-srijemski SDP očito ima namjeru sklopiti predizbornu koaliciju i zajednički izaći na izbore za Županijsku skupštinu i župana. U toj priči kao koalicijski partneri nameću se i HNS i HSU koji su po prirodi bliski SDP-u, ali pomalo intrigira izbor HSS-a i HSLS-a koji su doduše bili dio partnerske koalicije s SDP-om ali u neka druga vremena kada su te stranke imale političku težinu puno veću nego što je ona danas. Posebice u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Ukoliko dođe do takve koalicije, a o čemu tek trebaju raspravljati i u HSS-u i u HSLS-u, ostaje da se to vidi hoće li to biti dobitak ili gubitak za vukovarsko-srijemski SDP.