Vukovarsko-srijemska županija promovira Uskrsni doručak

Foto: Đuro Karalić

VUKOVAR, Uskrsni doručak naziv je promotivne akcije Vukovarsko-srijemske županije i Agro-klastera d.o.o. koji je održan jutros u Palači Srijem s ciljem promocije autohtonih proizvoda OPG-ova s područja županije. Okupljenim predstavnicima “sedme sile” predstavljena su jela koja se tradicionalno poslužuju za slavonskim stolovima na uskrsno jutro – šunka, jaja, kobasice, sirevi, sirni  namazi i namaz od svinjske masti te prirodni sok od jabuke, mlijeko i vina.

Po riječima vukovarsko-srijemskog župana Bože Galića, domaće je uvijek najbolje i to polako prepoznaju i domaći potrošači.

“Kupujući domaće čuvamo i vlastita radna mjesta i pridonosimo razvoju svoga kraja”, kazao je župan Galić pozvavši novinare da kušaju ponuđene delicije i sami se uvjere u njihovu kvalitetu.

Novinarima se obratio i direktor Agro-klastera d.o.o. Zdenko Podolar ocjenivši kako glavnu prepreku u boljem pozicioniranju domaćih proizvođača na tržištu predstavlja nedovoljna organiziranost samih OPG-ova i činjenica da mnogi od njih, u stvari, nemaju dovoljnu proizvodnju kojom bi mogli konkurirati.

“I sada smo imali situaciju jer želimo podjeliti 400 uskrsnih paketa, da dođemo kod nekog proizvođača I pitamo može li isporučiti 400 komada sireva, što nije neka količina, I da dobijemo negativan odgovor. Imamo relativno dostatnih količina jedino meda, sira, vina I suhomesnatih proizvoda, a sve drugo je nedostatno. Morati ćemo to mjenjati”, kazao je Podolar.

Pročelnik za poljoprivredu i infrastrukturu Vukovarsko-srijemske županije Andrija Matić pozvao je poljoprivrednike najistočnije hrvatske županije da se aktivnije uključe u suvremene tržišne procese i iznađu snage za samostalni iskorak na tržište.

“Nažalost, dobar dio proizvođača razmišlja na način da želi nešto proizvesti, ali je najsretniji da mu netko otkupi taj proizvod I za njega je tu priči kraj”, kaže Matić dodajući kako je cilj županijskih vlasti da u županii bude niz jakih OPG-ova sposobnih da nose agrarni razvoj županije te osiguraju svojim domaćinstvima prosperitet.