Vukovarsko-srijemska županija i Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci zajedno u projektu Virtualna stvarnost u Bibliobusu 4

Foto: Đuro Karalić

Vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić i ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci Vedrana Lugić potpisali su ugovor o projektu “Virtualna stvarnost u Bibliobusu 4”.

“Ove godine je Vukovarsko-srijemska županija sama sudjelovala u financiranju ovog projekt osiguravši 13.000 eura za kupnju novih uređaja za virtualnu stvarnost, za gledanje nove 22 scene koje su osmislili Iva Grgković i Viktor Lukačević”, kazao je župan Dekanić.

Po riječima ravnateljice vinkovačke knjižnice Vedrane Lugić, dosadašnja iskustva korisnika virtualne stvarnosti u Bibliobusu više su nego pozitivna.

“Sve ono što djeca uče u školama na “pasivan” način, u toj virtualnoj stvarnosti stvarno i dožive. Oni su kroz virtualnu stvarnost bili na Dunavu u Vukovaru, u Županji su vidjeli loptu, a da se nisu makli iz učionice. Na taj način učenici bolje pamte sadržaje”, ocijenila je Lugić rekavši kako su projektom obuhvaćene osnovne škole u gradu Vinkovcima, sve narodne i školske knjižnice u županiji kao i mjesta gdje Bibliobus ima stajalište.

“Trenutačno imamo više od 1400 korisnika i nastojat ćemo da virtualnu stvarnost 4 dožive svi učenici u našoj županiji”, kazala je Vedrana Lugić.

Viktor Lukačević podsjetio je kako je projekt virtualna stvarnost u Bibliobusu započeo još 2018. godine, a sada je doživio svoju četvrtu nadogradnju.

“Zadnja scena koju smo radili odnosi se na Galeriju odnosno na akademske kipare i slikare koji su životom ili djelovanjem bili vezani uz Vukovarsko-srijemsku županiju i Vinkovce”, pojasnio je Lukačević rekavši kako je riječ o umjetnicima Savi Šumanoviću, Ivanu Domcu, Vanji Radaušu, Ivanu Topolčiću, Slavku Kopaču, Rudolfu Sabliću, Branku Ružiću, Albertu Kinertu, Katarini Žanić-Michieli, Jozi Matakoviću, Zdravku Dučmeliću, Nadi Pivac, Božidaru Kopiću, Đurđeni Zaluški-Haramija, Jasni Maretić-Diminić i Stjepanu Joziću.

Projekt “Virtualna stvarnost u Bibliobusu” namijenjen je učenicima osnovnih i srednjih škola te se provodi putem edukativnih radionica, uz korištenje tehnologije za virtualnu stvarnost, u svim narodnim knjižnicama, osnovnim i srednjim školama Vukovarsko-srijemske županije te u Bibliobusu koji posjećuje i područne škole smještene u manjim ruralnim područjima.