Vukovarski Vodovod 37,5 posto električne energije osigurava iz solarne elektrane postavljene na krovištu tvrtke

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Vodovod grada Vukovara realizirao je projekt „Energijom sunca do pitke vode“ kojim je na krovištima objekata Vodovoda izgrađena solarna elektrana za proizvodnju električne energije, a u konačnici i proizvodnju vode. U sklopu projekta postavljeno je ukupno 1266 panela na površini od 2342 m2 te je izgrađena sunčana elektrana snage 469 kW koja donosi značajne uštede u vidu vlastite proizvodnje energije. Poslije ishođenja svih dozvola solarna elektrana u krugu vukovarskog Vodovoda je u funkciji od kraja prosinca prošle godine. Direktor Vodovoda Grada Vukovara Dario Tišov napomenuo je kako vrijednost projekta iznosi preko 2,2 milijuna kuna kao i da je cijeli projekt financiran vlastitim sredstvima.

“Smatram kako je ovo jedan kvalitetan i dobar primjer. Prošle godine realizirali smo prvu od tri faze. Krenuli smo s projektom jer smo uvidjeli poskupljenja energenata koji utječu i na cijenu vodnih usluga. Naime, električna energija sudjeluje oko 15 posto u cijeni vodnih usluga, a kada znamo da je cijena poskupjela oko tri puta radi se o značajnim uštedama koje smo ostvarili na ovaj način”, rekao je Tišov.

Dodaje kako postavljena solarna elektrana proizvodi električnu energiju za potrebe grijanja upravne zgrade i pogona za proizvodnju vode kao i da se sama proizvodnja vode odvija uz pomoć električne energije iz postavljene solarne elektrane. Dio tako proizvedene električne energije vraća se i u električnu mrežu. Na taj način uspjeli su anulirati porast cijene električne energije koji neće utjecati na cijenu vodne usluge.

Jedan ovakav projekt na važnosti posebno dobiva u vrijeme krize i sve skupljih energenata. O tome govore i procjena kako će se ulaganje od preko 2,2 milijuna kuna isplatiti maksimalno za dvije godine umjesto za pet i pol godina kako je govorila studija koja je rađena prije rasta cijene energenata. Govoreći o realizaciji projekta Tišov kaže kako je on nije bio kompliciran te da su poslije ishođenja projektne dokumentacije vrlo brzo postavljeni paneli. Sve je donekle usporavalo ishođenje potrebne dokumentacije.

„S električnom energijom iz naše solarne elektrane pokrivamo 37,5 posto naših potreba za električnom energijom. I to govori o značajnim uštedama koje ostvarujemo kroz ovaj projekt“, istakao je Tišov.

Najavio je i kako će u sklopu druge faze biti postavljena još jedna solarna elektrana snage 100 kW dok treća faza predviđa postavljanje solarnih panela i na uređaj za pročišćavanje otpadnih voda kada on bude završen. Iz grada Vukovara najavljuju i kako će solarni paneli u budućnosti biti postavljeni i na krovište gradske uprave ali i na niz drugih objekata gradskih tvrtki.