Vukovarski srednjoškolci jedni drugima govorili o sličnostima i razlikama katoličkog i pravoslavnog Božića

Foto: Lilijana Radobuljac

VUKOVAR, S ciljem približavanja srednjoškolaca i njihovog međusobnog boljeg odnosa u Tehničkoj školi Nikola Tesla u Vukovaru održan je školski sat na kojem su učenici trećih razreda, smjer tehničar za računarstvo, predstavljali svoje božićne običaje. Učenici koji nastavu pohađaju na hrvatskom jeziku i pismu predstavili su učenicima koji nastavu pohađaju na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu običaje katoličkog Božića i obratno.

„Poslije svega mogu samo reći da sam iznimno ponosna na naše učenike. To su kvalitetni, mladi ljudi koji mogu biti primjer svima. Bilo je zaista predivno i učenici su imali prilike saznati više ne samo o običajima drugih nego i o svojim običajima. Poanta je bila da vide u čemu se razlikuju dva Božića, osim u datumima, a u čemu su pak dva Božića slični i što ih povezuje. Najveća radost bila je u njihovoj radosti pripremanja gdje su se dali maksimalno“, rekla je profesorica hrvatskog jezika u ovoj vukovarskoj školi Lilijana Radobuljac koja je jedna od organizatorica ovoga neobičnog školskog sata.

Pojasnila je kako je sve počelo na sastanku s ravnateljem škole Đorđem Lukićem koji je tada rekao kako učenici trebaju se više povezati. Slijedom toga dvije profesorice, već spomenuta Lilijana Radobuljac i profesorica srpskog jezika Verica Lazić, odlučile su aktivirati svoje učenike. Tako su došle na ideju učenici dva treća razreda jedni drugima prikažu običaje Božića.

Događaj je organiziran tijekom jednoga školskog sata kada su u učionici prikazali svoje božićne običaje. Učenici koji nastavu pohađaju na hrvatskom jeziku krenuli su od paljenja prve adventske svijeće pojašnjavajući što koja svijeća znači. Podsjetili su i na važne dane u vrijeme božićnih blagdana. Predstavili su i jelovnik tijekom Božića te pjevale božićne pjesme.

Učenici koji nastavu pohađaju na srpskom jeziku i pismu svoju prezentaciju započeli su s 40-dnevnim postom, pa preko običaja Vertepa nastavili sve do Božića. Predstavljen je jelovnik, donijeli su slame kao i Badnjak iz šume.

I jedni i drugi maksimalno su se dali kako bi prezentaciju što bolje organizirali pa je bilo i narodnih nošnji i predstavljanja raznih starih narodnih običaja. Sve je završilo međusobnim čestitanjem Božića i Nove godine kao i po nekom suzom profesora i ravnatelja škole.