Vukovarski proračun smanjen za čak 40 posto ali su zato povećane plaće zaposlenih u gradskoj upravi

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici Gradskoga vijeća Vukovara donesene su dvije odluke koje su izazvale najviše pažnje. Prva je ta da je većinom glasova gradski proračun za 2023. godinu smanjen za čak 17 milijuna eura ili 40 posto. Kada je proračun donošen on je iznosio 40,6 milijuna eura da bi ovim rebalansom pao na 23,6 milijuna eura. Unatoč znatnom smanjenu proračuna Gradsko vijeće donijelo je odluku o povećanju plaća za gradonačelnika, zamjenike gradonačelnika i gradske službenike i to drugi put ove godine.

Smanjenje proračuna i dizanje plaća zaposlenima u gradskoj upravi komentirao je predsjednik HDZ-a Grada Vukovara Nikola Mažar koji je rekao kako niti grad ili općina u Hrvatskoj nemaju pad proračuna za čak 40 posto.

“Na kraju godine građani Vukovara dobiti će smanjenje proračuna za 40 posto i drugo povećanje plaće gradonačelnika. To je rezultat porazne gradske politike. Da li to pokazuje neznanje, nesposobnost ili nerazumijevanje ili se možda krije ozbiljna i namjerna manipulacija građanima Vukovara”, rekao je Mažar.

Govoreći o smanjivanju proračuna kazao je kako ovu godinu, poslije smanjivanja, završavamo s proračunom od 23 milijuna eura, a da iduću godinu krećemo s proračunom od 81 milijuna eura.

“Svjedočimo politici da se napuše proračun i s time se pohvali medijima, a onda se on sreže za 40 posto. To je neozbiljnost prema građanima Vukovara i očiti nemar”, kazao je Mažar dodajući kako HDZ podržava povećanje plaće onima s najnižim plaćama.

Dodao je i kako Vlada RH nastavlja i dalje s realizacijom projekata u Vukovaru pa da su tako povećanja sredstva Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovara, kreće izgradnja vukovarske obilaznice, brze ceste Nuštar-Vukovar, nastavlja se izgradnja obaloutvrde od centra grada do Vučedola, projektira izgradnja studentskoga restorana, očekuje se preseljenje veleučilišta u Radnički dom u Borovu naselju, nastavlja rad na projektu arheološkoga parka Vučedol…

Govoreći o razlozima smanjivanja proračuna gradonačelnik Vukovara Ivan Penava rekao je kako je osnovni razlog tome što kao i svake godine se čeka i ne zna do samoga kraja kolika će biti potrošnja i realizacija po nizu projekata.

“Ne znamo na kojim natječajima ćemo proći, a na kojima ne, no da bismo se uopće mogli javljati na natječaje moramo prethodno planirati sredstva. Naravno da tijekom godine zbog toga dolazi do korekcija u proračunu pa tako i sada. Diskrepancija između planiranog i realiziranog uvijek ima i bit će ih, no važno je da radimo dobro, a to pokazuje i da smo redovno u top 10 gradova u Hrvatskoj po raznim parametrima”, rekao je Penava.

Podsjetio je i kako je Grad Vukovar u nizu kategorija u samome vrhu Hrvatske po ostvarenim rezultatima, a podsjetio je i kako je u vrijeme dok je bio član HDZ-a od istih onih koji ga danas prozivaju istican kao najbolji gradonačelnik. Kada je riječ o povećanju plaća rekao je kako je do toga došlo zbog pada životnoga standarda i inflacije kao i da će najviše u postotku rasti niže plaćenim djelatnicima.

“Nadam se da će i ostale gradske ustanove i poduzeća pratiti taj model. Kada je riječ o plaći gradonačelnika moram kazati kako ja kao gradonačelnik građane Vukovara koštam nula kuna jer volontiram na toj funkciji, odnosno plaću primam kao saborski zastupnik. Između 400 i 500 tisuća kuna godišnje na ime moje plaće ostaje za različite projekte u Vukovaru”, rekao je Penava.