Vukovarski Domovinski pokret prozvao župana Dekanića i HDZ

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Poslije održane sjednice Županijske skupštine vukovarska podružnica Domovinskog pokreta održala je konferenciju za novinare na kojoj su ukazali na loš položaj Vukovara u Vukovarsko – srijemskoj županiji. Kako je rečeno na sjednici na Skupštini je donesena odluka da se po drugi put u godinu dana poveća cijena za korisnike Doma za starije i nemoćne u Vukovaru.

“Podsjećamo da je prošle godine u listopadu cijena podignuta u prosjeku za 250 kuna, a jučerašnjom odlukom podignuta je za dodatnih 300 kuna, što znači da se u manje od godinu dana cijena povećala za 550 kuna”, rečeno je na konferenciji za novinare.  

Kako je rečeno na sjednici Županijske skupštine vijećnica Domovinskog pokreta postavila je pitanje vezano za sjedište Turističke zajednice Vukovarsko – srijemske županije nad kojom je, kako su rekli, proveden nadzor Ministarstva te je utvrđeno da Statut nije usklađen sa zakonom!  “Zakonom je definirano da je sjedište regionalne turističke zajednice u mjestu koje je sjedište županije! Dakle, sjedište Turističke zajednice VSŽ trebalo bi biti u Vukovaru! Protivno toj odredbi člankom 3. Statuta Turističke zajednice definirano je da je sjedište TZ VSŽ u Vinkovcima te je Ministarstvo u travnju izdalo uputu Turističkoj zajednici da su u roku od 6 mjeseci dužni promijeniti sjedište, a taj rok ističe krajem listopada! Na naše pitanje kada se planira provesti naložena izmjena župan je u svom stilu odgovorio da ne planira to učiniti, bez obzira što je u izvješću Ministarstva jasno navedeno da je Ministarstvo ovlašteno donijeti rješenje o zabrani djelovanje TZ ukoliko ne promjene sjedište u roku 6. Mjeseci”, rekla je predsjednica vukovarske podružnice Domovinskog pokreta Ivana Mujkić.

Na konferenciji za novinare bilo je riječi i o odnovi Osnovne škole Nikole Andrića, odnosno nepodmirivanja obveza koje je Vukovarsko – srijemska županija preuzela potpisivanjem Sporazuma o rekonstrukciji, dogradnji i nadogradnji OŠ. Nikole Andrića! Po riječima Mujkić

u Sporazumu o obnovi jasno stoji da su Grad Vukovar i Vukovarsko – srijemska županija dužni izvršiti isplate prema dobavljaču u roku mjesec dana od dostave pisanog zahtjeva za plaćanje od strane Ministarstva!

“Naglašavamo da su ti zahtjevi prema Gradu bili upućeni tijekom svibnja i srpnja, što je uredno isplaćeno no županija ne skriva da oni svoje obveze nisu podmirili! Pitamo se tko je onda platio dio troškova koje je trebala platiti županija? Je li razlog neplaćanja nedostatak sredstava u županijskom proračunu jer očito se javni novac troši neracionalno i ne podmiruju se preuzete obveze!! Župan je i na ovo imao komentar rekavši da županija više nema osnivačka prava nad OŠ. Nikole Andrića i da možemo biti sretni što su uopće pristali potpisati Sporazum! Naglasio je da je sporazum potpisao bivši župan pa valjda smatra da to umanjuje njegovu odgovornost za neizvršavanje obveza! Također, na naše pitanje kako se dogodilo da je rekonstrukcija škole izostavljena iz proračuna za 2022 godinu, dobili smo jednostavan odgovor: “Loše smo planirali”, rekla je Mujkić.