Vukovarski branitelji predlažu Branka Borkovića za ministra branitelja

VUKOVAR, Branitelji grada Vukovara predlažu predsjedniku Vlade Tihomiru Oreškoviću da minstrom branitelja imenuje ratnog zapovjednika 204. vukovarske brigade i posljednjeg zapovjednika obrane Vukovara u Domovinskom ratu Branka Borkovića, obznanio je na konferenciji za novinare održanoj u Domu hrvatskih branitelja u Vukovaru vukovarski branitelj Danijel Rehak, rekavši kako govori ime zapovjednika razine bojne i satnije 204. brigade i Koordinacije braniteljskih udruga s prostora grada Vukovara 2003.,

Rehak je naveo kako je Branko Borković u prosincu 1991. godine u vojarni Borongaj u Zagrebu osnovao skrb za branitelje Vukovara, a kasnije, u veljači 1992. godine tu skrb seli u prostore današnjeg MORH-a i to postaje srkb zapripadnike hrvatske vojske te postavlja i prvog načelnika skrbi invalida Domovinskgo rata, Dragu Skoku.

“Ta skrb koju je utemeljio Branko Borković zapravo je bila temelj danšnjeg Ministarstva branitelja. Od petorice dosadašnjih ministara toga ministarstva trojica njih bili vukovarski branitelji – Juraj Njavro, Ivica Pančić i Predrag Matić, a koji su kao vojnici bili podređeni Branku Borkoviću”, naveo je Rehak.

Podsjetio je kako je predsjednik Franjo Tuđman u kolovozu 1991. godine imenovao Branka Borkovića dozapovjednikom obrane Vukovara, a u listopadu iste godine zapvojednikom. Nakon okupacije Vukovara, povratkom u Zagreb, po odluci tzv. “Manolićeve komisije” Borković biva uhićen i zatvoren, bez optužnice i bez suđenja, a nakon mjesec dana pušten je na slobodu”,podsjetio je Rehak koji je premijera i potpredsjednika Vlade pozvao da u hitnom roku imenuju ministra branitelja.

To bi po mišljenju vukovarskih branitelja trebao biti Branimir Borković, a u najmanju ruku, ako ne ministar onda zamjenik ministra, kazao je Rehak koji je od hrvatske Vlade u ime vukovarskih branitelja zatražio da se odupre pritiscima iz EU glede smanjivanja stečenih prava branitelja te kazao kako se vukovarski branitelji ne slažu s razdvajanjem obračuna braniteljskih mirovina.

Poručio je i kako vukovarski branitelji nemaju ništa protiv kandidature Milijana Brkića za ministra branitelja.

ĐURO KARALIĆ