Vukovar se prisjeća najtežeg dana u novijoj povijesti

Foto: Ivan Matić

Vukovar se prisjeća najtežeg dana u novijoj povijesti kada je 1991., nakon 87 dana herojskog otpora, 18. studenog slomljena obrana grada koji je potom okupirala JNA i srpske paravojne postrojbe počinivši brojne zločine nad civilima i braniteljima u gotovo potpuno razrušenom Vukovaru.

U Vukovar još od jučer pristižu brojni domoljubi iz cijele Hrvatske, ali i susjedne Bosne i Hercegovine, Vojvodine, Mađarske i ostalih država s hrvatskom dijasporom. Svi će oni biti nazočni središnjem komemorativnom skupu koji u 10 sati počinje u dvorištu Nacionalne memorijalne bolnice “Dr. Juraj Njavro”, a kojem bi kako se očekuje trebao biti nazočan cijeli državni vrh.

U programu pod nazivom “Vukovar – moj izbor i u dobru i u zlu” za koji su uzete riječi francuskog dragovoljca u obrani Vukovara, Jeana Michela Nicoliera, ubijenog na Ovčari, nastupit će klapa Hrvatske ratne mornarice “Sveti Juraj”, Najbolji hrvatski tamburaši i glumac Darko Milas.

Sudionici obilježavanja, predvođeni hrvatskim braniteljima Vukovara i ratnim stradalnicima, a koje će pak predvoditi pripadnici HOS-a koji su branili Vukovar, proći će u koloni sjećanja 5,5 kilometara dugi put od bolnice do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata gdje će državna i druga izaslanstva položiti vijence i upalit svijeće. Molitvu će na groblju predvoditi nadbiskup đakovački i osječki, metropolit Đuro Hranić, a misu zadušnicu apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj, nadbiskup Giorgio Lingua.

Duž trase kojom će se kretati kolona sjećanja rano jutros učenici vukovarskih osnovnih škola zapalili su nekoliko tisuća lampiona, a na stotine lampiona od sinoć gore ispred vukovarske bolnice, gradskih ustanova i institucija, tvrtki i drugih javnih objekata, a brojni lampioni gore i u prozorima obiteljskih kuća i stanova u Vukovaru.

Tijekom gotovo tromjesečne agresije bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi na Vukovar 1991. godine ubijeno je i poginulo 2717 hrvatskih branitelja i civila, više od 22.000 Vukovaraca je otjerano u progonstvo dok je nekoliko tisuća branitelja i civila prošlo kroz srpske koncentracijske logore.

Na popisu zatočenih i nestalih osoba iz Domovinskog rata još se nalaze imena njih 374 kojima se svaki trag gubi u Vukovaru u jesen 1991. godine.

Iako su borbe i sukobi u Vukovaru i njegovoj okolici počeli prije, kao datum početka bitke obično se navodi 25. kolovoza 1991., kada su bivša JNA i srpske paravojne postrojbe krenule u opći tenkovsko-pješački napad s namjerom da taj grad zauzmu najduže za tjedan dana. No, hrvatski su branitelji, iako brojčano i po oružju deseterostruko slabiji, uspjeli izdržati gotovo tri mjeseca. Stanovnici su bili bez struje i uredne opskrbe vodom i hranom dok je na grad svakodnevno padalo na stotine projektila uz tenkovske i zračne napade.

Okupacija Vukovara potrajala je do 15. siječnja 1998. i mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja.