Grad Vukovar: Vukovarom je u koloni sjećanja hodalo 150.000 ljudi

Foto: Đuro Karalić

Po procjenama vukovarskih gradskih vlasti, Vukovarom je danas prošla dosad najmasovnija kolona sjećanja u kojoj je od Nacionalne memorijalne bolnice do Memorijalnog groblja hodalo 150.000 ljudi iz Hrvatske i svijeta u sjećanje na vukovarsku tragediju.

“Danas je Vukovarom prošla najmasovnija Kolona sjećanja”, priopćili su iz Grada Vukovara na Dan sjećanja, zahvalivši svima koji su došli u taj grad.

“Hvala na svakom koraku, upaljenoj svijeći i upućenoj molitvi za žrtve Vukovara. Hvala vam na dostojanstvenoj, ponosnoj, veličanstvenoj i najmasovnijoj Koloni sjećanja”, poručili su iz Grada. 

Vukovarom je od Nacionalne memorijalne bolnice “Dr. Juraj Njavro” do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata prošla kolona sjećanja predvođena hrvatskim braniteljima Vukovara s članovima obitelji poginulih, nestalih, ubijenih, nasilno odvedenih i umrlih hrvatskih branitelja na čelu s pripadnicima Hrvatskih obrambenih snaga koji su branili Vukovar.

Program “Vukovar – moj izbor i u dobru i u zlu” u dvorištu bolnice izveli su glumac Darko Milas, Klapa “Sveti Juraj” HRM i Najbolji hrvatski tamburaši.

Na Memorijalnom groblju odana je počast polaganjem vijenaca. 

Vijence su položili posljednji zapovjednik obrane Vukovara Branko Borković s ratnim zapovjednicima i članovima obitelji branitelja, predsjednici Republike, Vlade i Sabora – Zoran Milanović, Andrej Plenković i Gordan Jandroković, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović, župan Vukovarsko-srijemske županije Damir Dekanić te gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava.

Molitvu je predvodio đakovačko osječki nadbiskup i metropolit, Đuro Hranić, a uslijedila je i sveta misa za sve žrtve u Domovinskom ratu koju je predvodio apostolski nuncij u Hrvatskoj, nadbiskup Giorgio Lingua.

Državna izaslanstva položila su vijence i upalila svijeće i podno spomen obilježja na Ovčari.